U Umagu dodijeljeni socijalni stanovi

Korisnici novih stanova odmah su potpisali ugovore
Korisnici novih stanova odmah su potpisali ugovore

Tri potpuno nova stana, koje je Grad Umag nedavno kupio za dva milijuna kuna u Ulici žrtava fašizma, svečano su danas dodijeljena mladim socijalno potrebitim obiteljima, koje su time trajno riješile svoje goruće probleme.

- Za Grad je uspjeh u ovoj besparici odvojiti toliko novca i kupiti tri nova stana, a zadovoljstvo je tim veće jer smo zbrinuli još tri obitelji. Napominjem da je Umag u 16 godina, od 1993. do 2009., po osnovi socijalnih kriterija dodijelio osam stanova. U zadnje četiri godine dodijelili smo ih još 13, s time da će u dva stana obitelji useliti vrlo brzo, nakon što završi njihova obnova. I po tim podacima uvjerljivo smo socijalno najosjetljiviji grad u Istri i primjer u Hrvatskoj. Iza svakog sugrađanina stoji posebna životna priča koja ih je dovela u tu situaciju, a na nama je da pomognemo koliko možemo, kazao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Vili Bassanese.

Temeljem liste prvenstva za dodjelu u najam stanova četveročlana obitelj Šefika Tatarevića dobila je stan od 56 kvadrata, a šesteročlana obitelj Ranka Tatalovića onaj od 82 kvadrata. Marija Kazandžić i njena kći, kao zaštićeni najmoprimci, uselile su u stan površine 51 kvadrat, jer su iz onog u kojem su živjele u područnoj školi u Petroviji morale iseliti zbog narušene statike i sigurnosti zgrade. Najam ovih stanova stoji pet kuna po četvornom metru mjesečno.

- U rješavanju socijale nailazimo na velike teškoće i željeli smo još dva milijuna kuna uložiti u kupnju socijalnih stanova te još toliko u izgradnju poslovnog inkubatora. No, zbog grešaka protekle gradske vlasti i štetnih sudskih presuda Grad je izgubio četiri milijuna kuna. Dosad smo vratili dva milijuna, a preostalo moramo do kraja godine. Takvih gubitaka za proračun ima još, kao ostavština IDS-ove vlasti. Neovisno o tome smogli smo snage da za socijalne potrebe i ostale društvene pomoći i potrebe građana izdvojimo oko 20 milijuna kuna. Za sve te potrebe izdvajamo 1.430 kuna po stanovniku, što Umag čini socijalno najosjetljivijim gradom u cijeloj zemlji, kazao je gradonačelnik. (piše i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter