U Umagu će se izgraditi Islamski kulturni centar

Polaganje kamena temeljca (M. GAVRAN)
Polaganje kamena temeljca (M. GAVRAN)

U Umagu je na prigodnoj svečanosti položen kamen temeljac za gradnju budućeg Islamskog kulturnog centra u naselju Vrh, blizu obližnjeg trgovačkog centra. Kamen temeljac zajednički su postavili muftije Aziz Hasanović i Ševko Omerbašić iz Zagreba, umaški gradonačelnik Vili Bassanese, predsjednik odbora za gradnju Tehvid Hadžić i prvi izvođač radova na objektu Ekrem Kalender, a svečanosti su prisustvovali i gosti, vjerski službenici i članovi islamske zajednice iz Istre, Kvarnera te iz susjednih dijelova Slovenije, doznajemo iz umaškog Medžlisa islamske zajednice (MIZ).

U prigodnom govoru glavni imam MIZ-a Elvedin Posavljak zahvalio se svima na dosadašnjoj potpori. Podsjetio je da prisutnost muslimana na području Bujštine datira još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a islamska je zajednica u Umagu registrirana 1982. godine te se od tada vjerski život odvijao u unajmljenim prostorijama.

Tijekom vremena ukazala se potreba za objektom u kojem će se na adekvatan način odvijati kulturne i vjerske aktivnosti. S ishodovanjem potrebne dokumentacije krenuli su 2003. godine te su krajem prošle godine dobili potvrdu glavnog objekta.

Riječ je, kako doznajemo od Posavljaka, o objektu površine 570 kvadrata, koji neće imati elemente vjerske građevine, već će to biti obična zgrada, koja će biti arhitektonski jednostavna i uklopljena u istarski arhitektonski ambijent.

- Radilo se maksimalno da to bude kvalitetna građevina. Procijenjena vrijednost investicije je četiri milijuna kuna, a gradit će se dobrovoljnim prilozima i pomoći naših prijatelja, Islamske zajednice iz Hrvatske i dijaspore, od naših ljudi koji rade u inozemstvu i dolaze ovdje na odmor. Znamo da su krizna vremena i da je to veliki iznos i zato smo gradnju podijelili po fazama. Za sada nemamo još sva potrebna sredstva, ali nadamo se da ćemo kroz vrijeme skupiti iznos potreban za zatvaranje financijske konstrukcije, kazao nam je imam Posavljak. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter