U Uljaniku zabranili pauzu za kavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Radim u Uljaniku na otoku. Od cetvrtka su nam zabranili deset minuta za kavu. Ljudi su revoltirani, osjecaju se kao u zatvoru. Prijete nam nekim popisom za otkaze kada bude privatizacija. Onaj tko bude odlazio na pauzu prvi ce na spisak za otkaz. Pitam se smije li se vršiti takav pritisak na zaposlenike?", dio je pisma citatelja (podaci poznati redakciji) koje je ovih dana stiglo na adresu Glasa Istre.

Ukoliko odu na kavu, šefovi su im zaprijetili da ce im oduzeti radne sate, zgraža se ovaj radnik u brodogradilištu. Posao varioca je težak i treba nam odmor, ali na automat za tople napitke smijemo samo prije ili poslije radnog vremena, žali se on.

Pitali smo sindikat za komentar ove mjere. Premda pauza za kavu nikada nije bila u kolektivnom ugovoru, uobicajeno je da se radnici kratko odmore i popiju kavu. Posao na brodu je težak i neophodan je kratak odmor, smatraju celnici oba Uljanikova sindikata.

- Neki su šefovi u dijelu brodogradilišta poceli trenirati strogocu, što nece dovesti do pozitivnih efekata, vec ce samo rezultirati nezadovoljstvom radnika. Ako je bilo zloupotrebljavanja pauze za kavu, onda treba kontrolirati radnike pojedinacno. Generalno zabranjivanje je kontraproduktivno, smatra Rajko Kutlaca, glavni Uljanikov povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera.

Slican stav ima i glavni povjerenik Sindikata metalaca ?ino Šverko, koji najavljuje da ce u srijedu na sjednici Radnickog vijeca, izmedu ostalog, biti rijeci i o pauzi za kavu. Predsjednik Radnickog vijeca Boris Cerovac vec je dogovorio razgovor s nekim rukovoditeljima na otoku o toj i drugim temama.

U sindikatima sumnjaju u postojanje popisa za otkaze, za njega nisu culi te smatraju da je rijec o obicnom zastrašivanju.


Podijeli: Facebook Twiter