U Uljaniku tisuću kooperanata manje

Pulsko brodogradilište drastično smanjuje broj kooperanata (M. MIJOŠEK)
Pulsko brodogradilište drastično smanjuje broj kooperanata (M. MIJOŠEK)

Pulsko brodogradilište Uljanik drastično smanjuje broj kooperanata jer jednostavno nema posla za sve. To je, nažalost, uobičajen postupak smanjenja troškova u ovako velikim tvrtkama, izjavio je povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku Rajko Kutlača. Prema njegovim riječima, posla ima sve manje i vodstvo škvera je odlučilo otkazati, odnosno ne produžiti ugovore s kooperantskim tvrtkama.

- Prije dvije godine u Uljaniku je bilo otprilike 1.200 kooperanata, danas ih ima 500, a od početka iduće godine ta će se brojka smanjiti na svega stotinjak ljudi. Taj se proces dešava već mjesecima, i to postupno. Uljanik zapošljava vlastitu snagu na tim poslovima koji se odnose uglavnom na metalce.

Druga je priča kako se s tim ljudima odnosi poslodavac te način na koji vlasnici kooperantskih tvrtki optužuju Uljanik za neisplaćene plaće. Neka taj problem rješavaju vlasnici tvrtki sa svojim ljudima. U knjizi narudžbi nema novih brodova i smanjenje kapaciteta u kooperaciji je normalna stvar, zaključio je Kutlača.

U Upravi Uljanika smo pokušali dobiti i službenu izjavu o tome. Prema riječima Denisa Jambrošića iz ureda za odnose s javnošću pulskog brodogradilišta, Uprava je na godišnjem odmoru te će se o tome moći očitovati tek nakon blagdana.

Iz redova Uljanikovih kooperanata javilo nam se nekoliko tvrtki čiji su predstavnici izrazili žaljenje zbog toga što su im "preko noći" otkazani ugovori. Želeći ostati anonimni, ispričali su nam što se u Uljaniku dogodilo u zadnjih mjesec dana.

- U Uljaniku kooperante ima 25 tvrtki od kojih su tri tvrtke električara i tri antikorozivne zaštite. Ostatak spada na metalce koji u svojim redovima zapošljavaju montere, cjevare, zavarivače, brusače i bravare. S današnjim danom u Uljaniku više ne radi između 500 i 600 kooperanata. Do lipnja ove godine smo imali godišnje ugovore o radu, a otad su nam davali tromjesečne ugovore. Sve je počelo ići nizbrdo nakon privatizacije. Uljanik nam je plaćao sve račune u roku od 30 dana, a tada su počeli kasniti i do 90 dana. Nedavno su nam platili račune za rujan, pričaju nam kooperanti.

U razgovoru s njima doznajemo koliko se plaća radna snaga u pulskom škveru. Kažu da se satnica metalaca kreće između 43 i 48 kuna neto po radniku. Za sat vremena rada bravara kooperantska tvrtka od Uljanika naplati 43 kune, za rad zavarivača 46 kuna te za sat vremena rada cjevara 48 kuna. U taj iznos ulaze i sva davanja državi tako da na koncu radnik dobije od 25 do 30 kuna za sat rada što u konačnici iznosi oko 6.000 kuna mjesečno. Kooperanti kažu da je to samo početak onoga što se u Uljaniku očekuje, a to je drastično smanjenje radne snage među stalnim zaposlenicima Uljanika. (C. B. GALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter