U Uljaniku tanje bušte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Radim u Uljaniku, na otoku; na zadnjoj placi su nas zakinuli za iznos od 700 do 1.000 kuna, zavisno od radnika. Za ubuduce prijete da ce place biti manje i do 2.000 kuna, iako je firma u plusu. Posla imamo dosta, ali vrše 'pressing'. Zašto nas zakidaju?" Tim se rijecima redakciji Glasa Istre obratio jedan radnik pulskog brodogradilišta. Drugi zaposlenik nam je porucio da su radnicima u proizvodnom pogonu place manje za 300 do 500 kuna, a oni koji rade u uredima u bivšoj kasarni dobili su zanemarivo manje bušte.

Da su place za sijecanj koje su ovog tjedna isplacene u Uljaniku znatno manje nego one za prosinac potvrdili su nam i sindikalni povjerenici, koji su zbog toga zatražili hitan sastanak s clanovima Uprave. Ocekuju se da ce se sastati vec iduceg tjedna, kada bi mogli dobiti više informacija o razlogu smanjenja placa, a što su im prijavili mnogobrojni radnici.

Boris Cerovac, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera i predsjednik Radnickog vijeca u Uljanik Brodogradilištu, veli da su place prije svega smanjene jer je sijecanj imao dva radna dana manje nego prosinac, a to znaci 500 kuna bruto manje.

- Potom, u sijecnju je dio radnika bio na godišnjem odmoru, a za to vrijeme nisu dobili naknadu za prijevoz na posao. Treci je razlog što je, nakon nekoliko desetljeca, od 2011. ukinuta druga i treca smjena. Odnosno, radnici koji su ranije radili popodne i nocu prebaceni su u prvu smjenu, od sedam do 15 sati. Za njih to znaci 30 posto manja osnovica prilikom obracuna place. No, to se odnosi tek na manji dio od njih ukupno 2.700 koliko zapošljava Uljanik, odnosno na 200-tinjak radnika. Uza sve to, još moramo istražiti jedinu spornu stvar, odnosno je li zbog smanjenja posla došlo i do smanjenja stimulacija, zakljucio je Cerovac.

?ino Šverko, glavni povjerenik Sindikata metalaca za Uljanik, dodao je da je vidljivo da u Uljaniku ima manje posla pa stoga radnici gotovo više ne bilježe prekovremene sate, što se odrazilo na place.

- Mnogi radnici otplacuju kredite u švicarskim francima, koji su znatno opteretili kucne budžete, pa su radili prekovremeno ne bi li mogli pokriti vece troškove jer im nije dovoljna prosjecna placa od 5.200 kuna, koliko prihoduju clanovi sindikata, rekao je Šverko. Porucio je da ce od Uprave tražiti da poštuju kolektivni ugovor, u kojem piše da u slucaju kad nema posla radniku treba biti isplacena prosjecna placa u protekla tri mjeseca.

Putem glasnogovornika Uljanika Denisa Jambrošica nismo uspjeli dobiti komentar Uprave na cinjenicu da su smanjene place. (Paulo GREGOROVIC)

Smanjili place a objavili rekordnu zaradu

Istog dana kada je Uljanik smanjio place Uprava društva je objavila financijske rezultate poslovanja za 2010. godinu. Radnici i sindikalni povjerenici dodatno su iznenadeni smanjenjem placa jer je društvo objavilo rekordnu zaradu. Naime, lani je pulsko brodogradilište prihodovalo 3,58 milijardi kuna i pritom uknjižilo ukupnu bruto zaradu od 283 milijuna kuna, a od toga su 200 milijuna knjigovodstveno spremili u stavku rezerviranja.


Podijeli: Facebook Twiter