U Uljaniku potpisan Protokol o najmu broda "Valovine"

Valovine  (D. MEMEDOVIĆ)
Valovine (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon što se je petak u brodogradilištu Uljanik izvršena primopredaja gradnje broda 491 Valovine kupcu Maritime Transport Pula Four INC., Monrovia Liberia (tvrtka je u sustavu Uljanik grupe), danas je upriličeno i potpisivanje Protokola o najmu broda. Naime, protokol o najmu potpisan je između tvrtki Matritame Transport i Uljanik Plovidbe koja će upravljati brodom na svjetskom tržištu pomorskog transporta.

Uz nazočnost predsjednika Uprave Uljanik Grupe Giannia Rossande i direktora Uljanik Plovidbe Dragutina Pavletića, protokol su potpisali Elvis Pahljina, pomoćnik predsjednika Uprave za financije Uljanik grupe i Darko Šorc, pomoćnik direktora Uljanik Plovidbe. 

Istaknuto je da je brod Valovine, poput tri prethodna broda istih karakteristika, izgrađen u trenucima brodograđevne krize s ciljem očuvanja resursa i kapaciteta Uljanik brodogradilišta. Brod je među ostalim, ciljano izgrađen za tvrtku u sastavu Uljanik Grupe odnosno za vlastitu flotu u vrijeme niskog intenziteta svjetskog tržišta te nižih cijena novogradnji.

U vrijeme nedovoljne zaposlenosti, u Uljanik grupi su uz Valovine, izgrađena još tri broda istih karakteristika s ciljem sa se sustav brodogradnje sačuva i zadrži kontinuitet zaposlenosti vlastitih proizvodnih kapaciteta i radnika u vremenima kada nije bilo značajnijeg pomaka na tržištu brodogradnje.

Predsjednik Uprave Uljanika Grupe Gianni Rossanda istaknuo je da je ovo četvrti i zadnji brod iz takozvanog križnog programa kojim se praktički premostilo najteže razdoblje krize u brodarstvu i brodogradnji u protekle četiri godine.           

-Sam brod bio je vezan uz Uljanik dvije godine, upravo radi loše situacije na brodarskom tržištu, ali kako se ta situacija upravo sada mijenja na bolje, i rastu vozarine, to je omogućilo da brod krene u eksploataciju i plovidbu. Zahvaljujem se Vladi i nadležnim ministarstvima te HBOR-u koji su kroz ove četiri godine kriznog programa podupirale i imale razumijevanje za dovršetak ovog projekta gradnje sva četiri broda, istaknuo je Rossanda.

Direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić istaknuo je da su vozarine za ovaj brod prije samo nekoliko mjeseci bile dvije i pol tisuće dolara dnevno, a danas su na značajno šest i pol tisuća dolara dnevno, što omogućava uredan rad ovom brodu.

-Sigurni smo da je najteže razdoblje u brodarstvu iza nas te uključivanjem Kine u trećem i četvrtom kvartalu godine očekujemo još bolje rezultate na tržištu. Atlantik i Mediteran imaju stabilne dobre vozarine, a ovaj će brod iz Ukrajine, odnosno Crnog Mora prvu put za Ameriku. To će mu biti prvo putovanje. Zahvaljujem se Vladi i nadležnim ministarstvima koji prate program gradnje broda za domaće brodare, rekao je Pavletić.

Iz Uljanika su poručili da brodom Valovine, kao s prethodna tri broda za prijevoz rasutih tereta, u potpunosti ispunjeni navedeni strateški ciljevi Uljanik Grupe na način da je jedan vrlo složen brodograđevni proces uspješno prebrodio krizu koja je uništila mnoga svjetska brodogradilišta.

Brod za prijevoz rasutog tereta Valovine ima nosivost od 52 tisuća tona, dug je189,9 i širok 32,2 metara, a gaz mu je 12,3 metara. Glavni motor broda proizveden je u Uljanik Strojogradnji pod licencom MAN-a. Sam motor ima snagu 8.600 Kw pri 121 o/min, a pokretat će brod brzinom plovidbe od 15,5 čvorova.

-Nakon ciljanog programa gradnje brodova za vlastitu flotu, danas je Uljanik grupa u čijem je sastavu i 3.Maj brodogradilište, u potpunosti angažirana na poslovima s vrlo složenim gradnjama za renomirane svjetske naručitelje, poručili su iz Uljanik grupe. Činu potpisivanju protokola u Uljaniku, svojim su dolaskom podržali i ministar turizma u tehničkoj Vladi Anton Kliman, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter