U Uljaniku porinuto najmoćnije svjetsko jaružalo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brodogradilište Uljanik otvorilo je danas širom svoja vrata da bi Puljani i njihovi gosti te brojni turisti mogli uživati u nesvakidašnjem prizoru - porinuću novogradnje 500. Priliku da vide novi radni uspjeh pulskih brodograditelja iskoristilo je njih barem tisuću, svih uzrasta, koji su došli pogledati impresivnog "Willema van Rubroecka", moćno usisno jaružalo na vlastiti pogon, koji je Uljanik d.d. ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Managment S.A. u sklopu JDN Grupe.

Nekoliko minuta nakon 12 sati po šinama navoza broj 2 uz pratnju brodskih sirena i pozdrav ushićene publike u more je skliznulo moćno jaružalo, koje je po svemu jedno od najvećih i najboljih u svijetu. Riječ je o brodu dužine 151,3, širine 36 i visine deset metara i nosivosti 6.900 tona. Do brzine od 11,8 čvorova pogone ga agregati od 40.975 kW, dok su za jaružanje zadužene tri usisne pumpe, ukupne snage 25.500 kW. Dvije su smještene u pumpnoj stanici broda, a jedna u strojarnici kopača. Svemu treba dodati i dva uvlačiva porivnika, ukupne snage 6.000 kW.

Ovaj ploveći stroj, najsnažnije je jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama, a raspolagat će snagom jaružanja od 8.500 kW te će moći usitnjavati kompaktni pijesak, skrućenu glinu i stijene do 45 metara dubine. Upravljanje operacijom obavljat će se iz kormilarnice i gotovo u potpunosti automatizirano.

Maksimalna širina kanala kopanja kod gaza od 6,5 metara je 136 metara. Mogućnost iskrcaja produkata kopanja je preko barže i sustava za ukrcaj barže te preko pramčanog iskrcaja na plutajući cjevovod.

Brod je opremljen s tri pilona: radni, pomoćni i rezervni, a manipulacija pilonima obavlja se preko vitala na elektromotorni pogon. Radni hod kolica pilona na hidraulični pogon je devet metara. Brod je opremljen sustavom sidara/soha/vitala za bočno otklanjanje broda tijekom procesa kopanja, a da sve funkcionira i radi na maksimumu kapaciteta brinut će se uvježbana posada.

Ovaj brod moći će primiti 67 članova posade u nadgrađu visokog standarda komfora. (L. SLIJEPČEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter