U Uljaniku porinute Valovine

Valovine su porinute jutros u 10 sati (N. LAZAREVIĆ)
Valovine su porinute jutros u 10 sati (N. LAZAREVIĆ)

S Uljanikovog navoza, jutros u 10 sati, porinute su Valovine, brod za prijevoz rasutog tereta koji pulsko brodogradilište gradi za Uljanik Financije. Riječ je o tvrtki u sastavu Uljanik grupe koja gradi brodove za vlastitu flotu u vrijeme niskog intenziteta svjetskog tržišta, kao i nižih cijena novogradnji.

Porinuće je, nakon dužeg vremena, ponovno bilo otvoreno za javnost, pa je uvijek iznova uzbudljivom i jedinstvenom trenutku klizanja broda u more, pored uljanikovaca te uzvanika, prisustvovao i velik broj posjetitelja, posebno roditelja s malom djecom. Hoće li, naime, porinuće biti otvoreno za javnost, kako doznajemo u Uljaniku, u prvom redu ovisi o željama brodovlasnika.

Kuma broda, Pavlina Klasta, inače tajnica predsjednika Uprave Uljanika, poželjela je brodu i posadi mirno more i sretna putovanja. "Dragi brode, želim da ti valovi budu podrška", rekla je kuma prije presijecanja vrpce i porinuća Valovina čija nosivost iznosi 52.000 tona, dužina 189,9 i širina 32,24 metara, a pokretat će ih Uljanikov MAN motor, snage 8.600 kilovata pri 121 okretaja u minuti, kojim će postizati brzinu od oko 15 čvorova.

Ugovor za gradnju Valovina potpisan je u lipnju 2010. godine, isprava doduše za Uljanik Plovidbu, a kobilica je položena koncem 2011. Riječ je o četvrtom brodu iz ove serije. Prva dva broda, Veruda i Stoja, već plove dvije godine i u vlasništvu su zajedničkih tvrtki Uljanik Brodogradilišta te Uljanik Plovidbe. Treći ugovoreni brod, Punta, porinut je u more prije 18 mjeseci i čeka primopredaju.

S obzirom na krizu na svjetskom brodarskom tržištu, Eduard Milovan, direktor Uljanik Brodogradilišta, naglasio je da se brod gradi upravo radiodržavanja posla u vlastitoj kompaniji te pratećim sustavima. Osim toga, dodao je, to će pridonijeti i povećanju temeljenog kapitala pa onda i uspješnijeg savladavanja krize. Milovan je u izjavi za novinare rekao da se trenutačno u Uljanikovoj knjizi narudžbi nalaze još dvije ribarice za rusko tržište, dva broda za prijevoz putnika i vozila za Kaspijsko more te četiri trajekta za Jadroliniju. (V. KAPELOTO; snimio N. LAZAREVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter