U Uljaniku porinuta ribarica "Taurus"

(Snimio Manuel ANGELINI)
(Snimio Manuel ANGELINI)

- Dragi brode, dajem ti ime "Taurus" i neka ti prvi zagrljaj s morem bude ugodan, rekla je prije presijecanja konopa s bocom šampanjca kojim je u more pulske luke danas u Uljaniku porinuta ruska ribarica kuma broda Ekaterina Kalotkina.

- Biti kuma ovakvog prekrasnog i suvremenog broda za mene je velika čast. Brodu želim dugu i uspješnu plovidbu po svim morima i oceanima. Neka nastavlja tradiciju naše kompanije te neka se uvijek vrati u luku čitav zajedno sa svojom posadom, kazala je Kalotkina.

S navoza broj jedan pulskog škvera tako je u more porinuta ruska ribarica, gradnja 493 - "Taurus". Prva je to od dvije ugovorene krmene kočarice (Fishing vessel - Stern Trawler) koje Uljanik Brodogradilište gradi za rusku kompaniju CJSC Taurus iz Murmanska.

"Taurus" je brod namijenjen krmenom kočarenju te preradi, pakiranju, zamrzavanju i skladištenju ribe. Ribarica "Taurus" dugačka je 63,85 metara, široka 13,5 metara, dok je raspon visine broda između 5,8 do 8,4 metra.

Novi brod s pulskog navoza gazi 6,3 metra. Nosivost mu je 1.300 tona i razvijat će plovnu brzinu od 14,5 čvorova. Pokretat će ga motor tipa Wartsila od 4.500 kilovata. Imat će 44 člana posade. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter