U Uljaniku porinuta druga gradnja za Jadroliniju

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Pred stotinama građana, uzvanika te predstavnika i čelnika Uljanik Brodogradilišta i naručitelja danas je porinuta gradnja 504 koju Uljanik Brodogradilište gradi za Jadroliniju - hrvatskog nacionalnog brodara iz Rijeke. Prije čina porinuća, mirno more, sretnu plovidbu Jadranom te zahvale svima koji su djeluju u gradnji poželjeli su direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan i predsjednik uprave Jadrolinije Alan Klanac.

Željama se priključila i kuma broda, inženjerka Uljanik Brodogradilišta Sandra Bilić koja je potom prerezala konop s bocom šampanjca, označivši tako početak porinuća i prvu plovidbu gradnje 504. Danas je porinuta gradnja druga je iz serije od četiri istovjetna Ro-Ro putnička broda, kapaciteta 600 putnika ljeti, odnosno 320 zimi u zatvorenom salonu.

Moći će prevoziti 145 standardnih automobila ili 16 trailera, svaki do 40 tona. Svi brodovi iz te serije dugi su 99,8 i široki 17,5 metara, s gazom od 2,4 metra, nosivosti na maksimalnom gazu od 950 tona te brzine 12,5 čvorova.

"Tjerat" će ih četiri glavna motora Volvo (Penta) svaki snage 442 kW. Ugovor za gradnju potpisan je 4. ožujka, a kobilica je položena sredinom listopada prošle 2013. godine. Nakon porinuća gradnje 504 na navoz je položena kobilica za gradnju 506. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter