U Uljaniku porinut treci jaružar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treci Uljanikov jaružar glatko je kliznuo u more s Uljanikovog navoza u cetvrtak predvecer uz zvuke flandrijske himne i uz prisustvo brodovlasnika Jana Pietera De Nula. Upravo je njegova pranecakinja, 13-godišnja Marie Wyncke, bila kuma broda.

Svako je porinuce posebna svecanost, ma koliko ih do sada bilo, a porinuce ovih najzahtjevnijih brodova još je znacajnije u današnje doba recesije.

"Fernao de Magalhaes"
treci je od cetiri dregera u seriji za luksemburšku kompaniju Dredging and Maritime Management u sastavu Jan De Nul grupe. Ugovor za njegovu gradnju potpisan je 3. kolovoza 2007., a kobilica je položena 30. sijecnja ove godine.

"U gradnju ovog broda uloženo je puno znanja. Bilo je tehnickih problema, potrošeno je više vremena od predvidenog, ali je na kraju cilj postignut. Stekli smo povjerenje brodovlasnika", rekao je na svecanosti Silvan Kranjc, clan uprave Uljanik Brodogradilišta.

Brod bi trebao biti isporucen vlasniku pocetkom iduce godine, dok ce zadnji, cetvrti iz serije, biti predan sredinom iduce godine.

"Vlasnik je oduševljen jer je ovaj projekt zahtjevan cak i za vlasnika koji ga je vecim dijelom kreirao. Bili smo iznenadeni kako je dobro prihvatio naš trud. Nije ocekivao da cemo tako brzo sve riješiti, bez ijednog ozbiljnog problema. Nama je važno da smo ovim projektom postigli punu zaposlenost kapaciteta", veli Kranjc.

Na pitanje o zaposlenosti kapaciteta brodogradilišta odgovara da posla ima do kolovoza te da nakon toga pocinje nagli pad jer preostaju svega dva broda u seriji i bit ce dosta teško uskladiti potencijale s manjom razinom zaposlenosti.

Na pitanje jesu li izgledni uskoro novi ugovori, Kranjc veli da kontinuirano imaju kontakte s novim kupcima. "Posljednjih mjesec dana imamo ozbiljne razgovore za nekoliko tipova brodova i za nastavkom suradnje s dosadašnjim naruciteljem kopaca", rekao je.

Osim jaružara Uljaniku je preostala isporuka još dva broda za Grimaldi grupu i dva tankera koja rade u suradnji s Uljanik Plovidbom. Na svijetu postoji tek pet slicnih dregera kojima se nedavno pridružio "Ibn Battuta", isporucen krajem svibnja istom narucitelju.

Drugi iz Uljanikove serije jaružara "Zheng He" u fazi je opremanja, a kobilica za cetvrti, naziva "Niccolo' Machiavelli",  položena je upravo u cetvrtak.


Podijeli: Facebook Twiter