U Uljanik Plovidbi 10,7 mil. kn dividende

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjereno ostvarenom dobiti, Uljanik Plovidba je druga najuspješnija istarska grupacija odmah nakon Adrisa, a njezini su dionicari na skupštini u petak donijeli odluku da temeljem ostvarenih rezultata poslovanja nagrade radnike, direktora i sve dionicare, njih oko 3.500.

Direktor Dragutin Pavletic ce kao i svake godine dobiti godišnju nagradu u vrijednosti od jedan posto od lani ostvarene dobiti iz nekonsolidiranog racuna. Tocnije, dobit ce dionice tržišno vrijedne 546 tisuca kuna. Radnici, njih 29, dobit ce zbirno milijun kuna, takoder u dionicama, a prema kriterijima koje samostalno odredi direktor.

Dionicarima ce do 15. kolovoza isplatiti ukupno 10,7 milijuna kuna dividende. To ce biti druga ovogodišnja isplata nakon što je prije tri mjeseca društvo obradovalo dionicare s 10,8 milijuna kuna.

Dakle, dionicarima ce ove godine pripasti dva puta po 20 kuna dividende za svaku posjedovanu dionicu, a najviše ce dobiti direktor i najveci dionicar Pavletic, oko 1,52 milijuna kuna. Njegovom pomocniku i clanu Nadzornog odbora Darku Šorcu pripast ce 1,45 milijuna kuna. Treci najveci dionicar Igor Budisavljevic dobit ce 1,13 milijuna, Anton Brajkovic 950 tisuca, tvrtka Capo u vlasništvu Danka Koncara 942 tisuce, Karlo Radolovic i Janez Zevnik svaki po 857 tisuca, Martina Floricic 846 tisuca, Renato Fonovic 575 tisuca…

Medutim, to su iznosi prije umanjenja za poseban porez koji se naplacuje po stopi od cetiri posto, a neki ce dionicari možda dobiti koju tisucu kunu manje jer su dio dionica u meduvremenu prodali ili darovali clanovima obitelji.

Iznoseci izvješce o stanju i poslovanju Uljanik Plovidbe u 2009. direktor Pavletic je rekao da je zbog krize to bila jedna od najtežih godina u njihovoj povijesti, a da su unatoc tome ostvarili neto dobit od 54,6 milijuna kuna.

"To je 85 posto od zbirne dobiti koju su ostvarili svi hrvatski brodari", ponosno je iznio Pavletic koji je pojasnio da je to odraz politike poslovanja te da za razliku od ostalih nisu ulazili u rizicne poslove. Zakljucio je da ne znaju što je to nenaplacena realizacija i da se u proteklih 20 godina nisu susreli s tim pojmom. (P. GREGOROVIC)

Brodogradilište Uljanik zaradilo na brodovima koje nece graditi!
Novo zbirno financijsko izvješce o poslovanju grupe Uljanik, objavljeno ovog tjedna, donosi zanimljivu informaciju da je Uljanik Brodogradilište zaradilo 65,58 milijuna kuna za dva broda koja uopce nece graditi! Naime, Shiba Ships je 2008. narucila, a prije tocno godinu dana odustala od gradnje dva broda za prijevoz stoke.

Buduci da je taj talijanski narucitelj uplatio ukupno 65,58 milijuna kuna predujma, 6,3 milijuna americkih dolara po brodu, to je automatski postalo zarada za uljanikovce, što je tek pet posto vrijednosti broda. Naime, ukupna vrijednost oba broda iznosi 250 milijuna americkih dolara.

Zaradu po poslovima koje nece raditi objavila je ovog tjedna i Uljanik Strojogradnja. Lani su raskinuli ugovor s Fujian Crown Ocean Shipbuilding, a predujam od 2,2 milijuna kuna koliko im je to kinesko brodogradilište uplatilo, uljanikovcima predstavlja - zaradu.


Podijeli: Facebook Twiter