U Ukrajini i Rusiji studen odnijela 25 života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devetnaest osoba umrlo je od studeni u zadnja 24 sata u Ukrajini, gdje se temperatura u nekim dijelovima zemlje spustila ispod minus 20 stupnjeva Celzija, a šest osoba umrlo je u valu hladnoće na istoku Rusije, javljaju agencije.

U Ukrajini je 190 osoba zatražilo liječničku pomoć zbog ozeblina, među kojima su 162 primljene u bolnicu, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo zdravstva.

U Ukrajini već tjednima padaju velike količine snijega, koje ovih dana prati val polarne hladnoće.

U utorak se živa u termometru spustila na minus 12 i minus 16 stupnjeva u središtu i na jugu zemlje, a u Lugansku, na istoku, zabilježeno je čak minus 23.

Ministarstvo za izvanredna stanja priopćilo je da je otvorilo više od 200 skloništa gdje se beskućnici mogu ugrijati i dobiti topli obrok.

Lani je u Ukrajini od zime umrlo više od 130 ljudi, nakon čega je vlada prestala objavljivati podatke o tome.

Šest osoba je umrlo od hladnoće u Rusiji u zadnja 24 sata, a 227 je zatražilo liječničku pomoć, među kojima je 103 primljeno u bolnicu, javila je agencija Ria Novosti, pozivajući se na izvor u ministarstvu zdravstva.

Od prošlog tjedna temperature u Rusiji su u naglom padu. Tako je u utorak ujutro u Moskvi bilo minus 19, nakon obilnog snijega prošlog tjedna.

Meteorološka služba predviđa slične temperature sve do 23. prosinca.

U Novosibirsku, Tomsku, Omsku i Barnaulu, većim gradovima u zapadnom Sibiru, temperatura se u noći s ponedjeljka na utorak spustila na minus 47 stupnjeva Celzija, javlja ruska meteorološka služba.

U Magadanu, na ruskom krajnjem istoku, u noći u utorak zabilježeno je minus 51 pa je u mnogim školama nastava otkazana.

Studeni val zahvatio je i jug zemlje.

Tako je promet u zračnoj luci u Mahačkali, prijestolnici Dagestana, ruske kavkaske republike na Kaspijskom jezeru, znatno poremećen zbog obilna snijega. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter