U Ukrajini 3.500 zahtjeva za vizu za Hrvatsku

Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)
Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)

Ministar turizma Darko Lorencin, direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova danas su se u Kijevu nakon jučerašnjeg sastanka s organizatorima putovanja u Moskvi sastali s pedesetak predstavnika ukrajinskih organizatora putovanja koji u svom programu imaju Hrvatsku, a tema je bila izdavanje viza.

Lorencin je pritom istaknuo da je dolazak u Ukrajinu iznimno važno i korisno iskustvo jer se osobno uvjerio u stanje na terenu te naglasio da će se po povratku u Hrvatsku sastati s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, prenijeti joj iskustvo s terena te razgovarati o procesu izdavanja viza i predložiti neke mjere za dodatno poboljšanje tog postupka.

Marko Perić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova naglasio je da je ove godine zaprimljeno gotovo 3.500 zahtjeva za vizu u veleposlanstvu u Kijevu te da zadnja dva tjedna bilježe pojačani interes, a dnevno se zaprima stotinjak zahtjeva.

Pri veleposlanstvu u Kijevu ukupno je akreditirano 96 turističkih agencija, a u završnoj je fazi i razgovor s tvrtkom koja će otvarati vizne centre u Ukrajini, i to tijekom srpnja u Kijevu, Lavovu, Odesi, Donjecku i Harkovu.

Perić je prisutne podsjetio da je Vlada RH nedavno donijela odluku po kojoj stranci nositelji schengenskih dozvola boravaka i viza ne trebaju imati dodatnu vizu za Hrvatsku. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter