U Udbini razbijene dvojezične ploče

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zgradi općine u Udbini noćas su razbijene tri ploče pisane na latinici i ćirilici, a sa zgrade Kulturno-informativnog centra je skinuta i ukradena dvojezična ploča te policija provodi kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja.

Ploče s dvojezičnim natpisima postavljene su u ožujku ove godine jednoglasnom odlukom vijećnika. Za tu su odluku, rečeno je u općinskoj vlasti, svoj glas dali vijećnici SDSS, HDZ-a, SDP-a i HSS-a.

HDZ-ov načelnik općine Udbina Ivan Pešut osudio je jutros nasilni čin razbijanja ploča te istaknuo da će lokalna vlast bez obzira na taj događaj i dalje raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa i na primjeni europskih standarda, a predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je da su pojedini politički centri u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama odlučili vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama. Pri tome je ustvrdio da su se pojedinci iz Katoličke crkve stavili u službu političkih grupacija.

"Razbijanje i skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, Krnjaku i sada Udbini nisu događaji koji pokazuju volju lokalnih sredina, već se događaju voljom pojedinih političkih centara u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama koje su odlučile vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama", kazao je Pupovac u izjavi za Hinu.

"Snage su to koje samo dva ili tri mjeseca nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju žele poništiti dosegnuto. Bacaju hrvatski Ustav i hrvatske zakone u blato međuetničke netolerancije i bezakonja i pale vatre koje smo ugasili, a koje su neki od njih palili svih ovih godina", izjavio je saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji smatra da smo upravo zbog takvih čekali u čekaonici Europe 12 godina. Načelnik Ivan Pešut u priopćenju za javnost istaknuo je kako vjeruje da će institucije odraditi svoj posao i pronaći počinitelja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter