U tvrtku iz Banjola ušao kapital s Tajvana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) objavilo je da je sedam dionicara tvrtke Mireo iz Banjola prodalo dio svog portfelja novom dionicaru - MiTAC Netherlandsu. Novi je dionicar stekao osam posto kapitala nominalno vrijednog 802 tisuce kuna, a za jednak udio smanjen je onaj od manjinskih dionicara. Jedino je najveci dionicar, Mireo impl. d.o.o. zadržao dosadašnji udio - 65 posto.

Nizozemski MiTAC zapravo je podružnica istoimene tajvanske multinacionalne kompanije koja u citavom svijetu zapošljava 25 tisuca radnika. Buduci da su Mireo i MiTAC prisutni u istim podrucjima djelovanja - informatici, komunikaciji i softverima, logicno je da je tim potezom tvrtka registrirana u Banjolama dobila partnera na svjetskoj razini, koji ce joj omoguciti danje širenje. Koliko je Mireo globalna tvrtka, pokazuje podatak da im više od 90 posto prihoda dolazi s inozemnih tržišta, posebno iz Azije. Tvrtku su osnovali braca Siladic, Ivica i Leonardo, koji sav posao obavljaju u Zagrebu, gdje imaju ured. U javnosti je tvrtka poznata po tome što je izradila prvu digitalnu kartu Hrvatske pogodnu za cestovnu navigaciju.

SKDD otkriva još jednu zanimljivu transakciju. Drugi najveci dionicar potpicanskog Histria Tubea, Anton Gržinic, povecao je udio u društvu za proizvodnju celicnih i šavnih cijevi sa 16,97 na 20,2 posto. Najveci dio od stecenih 3,23 posto u kapitalu društva prodala mu je Ljubica Jelenic, koja je otpala s liste najvecih dionicara. Prije te transakcije posjedovala je 1,38 posto kapitala.

Jucer je SKDD spojio cetiri društva u novu tvrtku - Cromaris. Time su de facto prestali postojati Marimirna iz Rovinja, Marikultura Istra iz Kavrana i dvije tvrtke iz Zadra: Cenmar i Bisage, a njihovi suvlasnici postali su dionicari novog društva. Svaki dionicari Cenmara za jednu dionicu nominalnog iznosa 100 kuna dobio je u zamjenu jednu dionicu Cromarisa, a dionicari Marimirne 29 dionica novog društva jer su dionice ranijeg društva imale nominalnu vrijednost od 3.700 kuna. No, vlastite dionice koje drže društva Cenmar i Marimirna nisu mijenjane za dionice Cromarisa.

U slucaju Bisagea i Marikulture Istre stvar je vrlo jednostavno riješena jer je Adris jedini vlasnik tih društava. Tocnije, za poslovni udjel od 91.300 kuna u Bisageu dobit ce u zamjenu 4.980 dionica Cromarisa te 61.447 dionica za poslovni udjel Marikultura Istra vrijedan 6,68 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter