U tvrtkama prisutne pronevjere i prijevare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu tvrtkama u koje smo uložili postoje one koje skrivaju informacije od nas, a u vecini njih ne tretiraju sve dionicare jednako, kratak je to zakljucak ankete provedene medu zaposlenicima fondovske industrije, koju je predstavio Dinko Novoselec, predsjednik Uprave Allianz ZB-a, društva koje upravlja AZ obveznim mirovinskim fondom (OMF). Ucinio je to u Opatiji, posljednjeg dana 3. medunarodne konferencije fondovske industrije. Nakon godinu dana Novoselec je prepustio Damiru Grbavcu, predsjedniku Uprave Raiffeisena, koji upravlja istoimenim OMF-om, mjesto predsjednika Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajucih društava pri HGK.

Anketa je otkrila još jednu zanimljivost. Polovina onih koji su u njoj sudjelovali je odgovorila da slute da ima pronevjera i prijevara u vecini firmi u cije su dionice uložili novac. Kako riješiti to nezavidno stanje i treba li se upustiti u bitke s takvim tvrtkama pokušali su odgovoriti oni koji ulažu u hrvatske dionice ili rade kao brokeri pa su zapravo podrška onima koji investiraju. Hrvoje Japuncic iz Trcin vrijednosnica posvjedocio je da se institucionalnim ulagacima ne isplati ulaziti u borbu s hrvatskim predsjednicima uprava koji ne rade po zakonu jer cijela stvar stane u pravosudu, a uloženi novac se topi. Ratko Bajakic iz ICF-a je citirajuci Zakon o trgovackim društvima rekao da je u njemu propisana kazna zatvora za celnike tvrtki koji ne izvršavaju svoje financijske obveze i ne otvore stecajni postupak ako je tvrtka ispunila uvjete za to.

- To nitko ne poštuje! Predsjednici uprava si to mogu dopustiti jer pravosude jednostavno ne funkcionira, zakljucio je Bajakic.


Podijeli: Facebook Twiter