U Tursku prebjeglo 8.500 Sirijaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj Sirijaca koji su stigli u Tursku bježeci od represije u Siriji dosegnuo je u utorak 8.538 nakon dolaska gotovo 2000 novih izbjeglica, kazali su turski dužnosnici.

"Broj Sirijaca u Turskoj u utorak je premašio 8538", rekao je izvor, dodajuci da je tijekom noci granicu prešlo gotovo 2000 izbjeglica.

Došli su najvecim dijelom iz Džisr al-Šugura, grad s 50.000 stanovnika oko 40 kilometara od Turske, u koji su sirijske snage ušle u nedjelju.

Sirijske snage uputile su se prema sjevernom gradu Maratu al-Numanu na autocesti Damask-Alepo nakon što su uhitile stotine ljudi u selima u okolici Džisr al-Šugura, prenose agencije u utorak, pozivajuci se na izjave svjedoka.

U Marat al-Numanu su se održavali veliki prosvjedi protiv sirijskog predsjednika. Sirijske vlasti tvrde da je u Džisr al-Šuguru prošli tjedan poginulo 120 pripadnika snaga sigurnosti. Stanovnici i vojnici koji su dezertirali tvrde pak da su to bili civili te vojnici koji su ubijeni jer nisu htjeli pucati u prosvjednike.

Od pocetka prosvjeda prije tri mjeseca u Siriji je poginulo 1300 civila te više od 300 vojnika i policajaca. Asad, koji je na vlast došao nakon smrti svojeg oca 2000., ponudio je neke ustupke prosvjednicima poput ukidanja izvanrednog stanja koje je bilo na snazi 48 godina i nacionalnog dijaloga, no to su mnogi prosvjednici odbili. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter