U Turskoj otpušteno 470 policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska vlada je u srijedu otpustila i premjestila na druga radna mjesta 470 visoko pozicioniranih pripadnika policije u Ankari izvijestio je privatni kanal NTV.

Od početka pravne istrage o više desetaka bliskih suradnika, premijer Recep Tayyip Erdogan je pokrenuo dosad neviđenu čistku u policiji i pravosuđu, optuženih da su središta urote s ciljem destabilizacije njegovog režima, na vlasti od 2002.

Novim valom promjena radnih mjesta i otpuštanja do sada je zahvaćeno više od 2.000 policajaca i časnika prema procjeni turskog tiska, a te akcije traju od sredine prosinca.

U isto vrijeme vlada je provela čistke u sudstvu. U utorak ujutro ukupno 96 državnih odvjetnika i visoko rangiranih sudaca iz nekoliko gradova je smijenjeno.

U utorak navečer premijer je počeo na plenarnom zasjedanju raspravljati o planu spornog zakona reforme Visokog vijeća sudaca i državnih tužitelja kako bi ministru pravosuđa dali posljednju riječ u imenovanju sudaca.

Premijer Recep Tayyip Erdogan ranije je optužio policiju i sudstvo da su orkestrirali istragu protiv njegove vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter