U turizmu se zaposlilo više sezonaca nego lani

Kuharska zanimanja su među najtraženijima (J. BABIĆ/CROPIX)
Kuharska zanimanja su među najtraženijima (J. BABIĆ/CROPIX)

Špica sezone se bliži kraju, a o tome je li ispunila očekivanja kad je riječ o zapošljavanju upitali smo Tanju Lorencin Matić, predstojnicu pulskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Inače, sa zadnjim danom srpnja u Istri je bilo ukupno 6.368 nezaposlenih osoba, 295 manje nego protekli mjesec.

Lorencin Matić veli da su poslodavci ove godine iskazali potrebu za 5.500 sezonaca, 500-tinjak više no ranijih godina.

- Ove su se godine obistinile najave poslodavaca o većem zapošljavanju te u Istri imamo više zaposlenih na sezonskim poslovima nego lani u istom razdoblju. Lani su do kraja srpnja u Istri na sezonskim poslovima putem Zavoda bile zaposlene 2.334 osobe, a ove godine njih 2.978, veli ona.

Zavod ove godine bilježi i povećanje prijavljenih slobodnih radnih mjesta s obilježjem sezonskih poslova. Što se tiče oglašenih potreba za sezoncima, lani je u prvih sedam mjeseci bilo oglašeno 3.778 slobodnih radnih mjesta, a ove su godine poslodavci putem istarskog Zavoda oglasili potrebu za 4.094 sezonska radnika. 

- Ovo su radna mjesta prijavljena samo našoj službi, dok poslodavci mogu radnike tražiti i putem drugih službi HZZ-a, posebno ako znaju da ih ovdje neće naći, veli Lorencin Matić.

Prvi sezonci se počinju vraćati u evidenciju Zavoda (kada se očekuje "vrhunac" nezaposlenosti) koncem rujna i u listopadu, a dio njih i koncem godine ili čak tek u siječnju.

- Međutim, uz nove potpore za zapošljavanje u turizmu koje promoviramo te za koje su poslodavci zainteresirani, očekujemo da se dio sada zaposlenih sezonaca uopće neće vratiti na Zavod. Upravo radimo na tome da poslodavci dio sezonaca zadrže u radnom odnosu kroz mjeru "Rad i nakon ljeta" - tu ćemo poslodavcima sufinancirati 50 posto (ako su mali i srednji) odnosno 30 posto (ako su veliki) ukupnog godišnjeg troška rada ako sezonca zadrži još 12 mjeseci u radnom odnosu - nakon što završi sezonski rad, ističe Lorencin Matić. (piše B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter