U turizmu je ključno očuvanje prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prilikom obilježavanja Svjetskog dana turizma posvećenog održivom turističkom razvoju ministar turizma Veljko Ostojić čestitao je u četvrtak svim turističkim djelatnicima njihov dan te im zahvalio na kvalitetnoj realizaciji ovogodišnje sezone, u kojoj se Hrvatska uspjela pozicionirati na mjesto pobjednika na Mediteranu.

- Ostvarenim se rezultatima uistinu možemo ponositi, pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da su ostvareni u zahtjevnim gospodarskim vremenima, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić.

Jedno od ključnih opredjeljenja hrvatskog turizma je očuvanje prostora kao temeljnog prirodnog resursa. Stoga je među glavnim ciljevima Ministarstva turizma potaknuti turistički sektor na kvalitetnije korištenje postojećih resursa.

Iz Ministarstva turizma priopćili su da je održiv i odgovoran razvoj turizma jedna od mjera za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma, što će jasno biti definirano i u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020., dokumentu koji će biti predstavljen sljedećeg mjeseca na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku.

- Pozicioniranju Hrvatske s atributom "zeleno" trebamo svi zajedno težiti budući da je to nešto što Hrvatsku može razlikovati od konkurenata, naglasio je Ostojić. Stoga je od ove je godine započela i snažnija međuresorna koordinacija upravo na ovu temu.

Zato su se  Ostojiću na press konferenciji pridružili i predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Govoreći o projektima energetske učinkovitosti koje je Fond financirao, a kojih je bilo ukupno 1.441, Marija Šćulac Domac iz Fonda je istaknula kako se samo njih 12 odnosilo na turistički sektor te dodala da još ima mnogo prostora za ulaganja u turistički sektor. Da u turističkom sektoru postoje velike mogućnosti za smanjenje potrošnje energije potvrdila je i Nada Marđetko Škoro iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te naglasila kako je za učinkovito gospodarenje energijom izuzetno važna provedba energetskih pregleda i certificiranje zgrada javnih namjena, pa tako i zgrade hotela, restorana, putničkih agencija, marina i ostalih objekata u funkciji turizma. (A. JURIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter