U turističkom sektoru ostavili smo milijardu kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoće li se uistinu od iduće godine podignuti PDV u turizmu bilo je glavno pitanje na Danima hrvatskog turizma u Zadru na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade.

"Ako nam podignete PDV na smještaj s 10 na 13 posto, imat ćemo najveći PDV na Mediteranu. Žalosno je da se PDV već sada diže i da ne možemo vidjeti kakav će rezultat dati kroz tri godine. Pustite nas da budemo konkurentni", samo su neke od poruka koje su odaslane zamjeniku ministra financija Borisu Lalovcu koji je morao objašnjavati zašto Vlada poseže za ovakvim prijedlogom za koji se još uvijek ne zna hoće li biti prihvaćen ili ne.

Njegov je odgovor na napade iz publike bio jednostavan - a što bi bilo da vam ukinemo i druge povlastice poput smanjenja doprinosa za zdravstveno osiguranje ili pak dio koji se odnosi na reinvestiranu dobit.

- Zbog smanjenja PDV-a u turizmu ove smo godine trpjeli velike kritike i napade jer smo u turističkom sektoru ostavili milijardu kuna koja bi inače bila išla u državni proračun. Kada zbrojimo sve druge mjere koje smo uveli kako bismo pomogli turističkom sektoru poput doprinosa i reinvestirane dobiti dolazimo do sume od četiri do pet milijardi kuna koji su ostali i sektoru, a nisu išli u državni proračun, istaknuo je Lalovac.

Nešto bolje vijesti turističkom je sektoru uputio pak ministar obrta i malog poduzetništva Gordan Maras istakavši da će njegovo ministarstvo putem europskih fondova imati na raspolaganju 30 milijuna eura za razvoj te da će se dijeliti i do tri milijuna eura bespovratnih potpora po projektu.

Riječ je o natječajima koji su trenutno u ovom ministarstvu u tijeku. A kako se dosad pokazalo prema poticanim kreditima koji se dodjeljuju putem HBOR-a vjerojatno će najveći broj prijavljenih projekata biti upravo iz turističkog sektora. (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter