U turističkoj sezoni studenti sve traženija radna snaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekonomska situacija i troškovi studiranja, koji su često veliko opterećenje za obitelji, ali i želja za većom samostalnošću, navode studente da vrijeme izvan predavanja i učenja posvete radu. Putem Student servisa Sveučilišta Jurja Dobrile u ovoj akademskoj godini to zasad čini 1.670 učlanjenih studenata za koje je dosad izdano 3.100 ugovora o djelu.

Svaki student ima priliku raditi

U turističkoj regiji poput Istre najzastupljeniji su, naravno, poslovi u ugostiteljstvu i turizmu - konobari, serviri, sobarice, animatori, spasioci i pomoćni poslovi u Zračnoj luci, zatim poslovi u trgovini, poput punjenja polica, rada na blagajni ili u skladištima. Najveći broj studenata zaposlen je u Arenaturistu, Zračnoj luci, Kauflandu, Globalnoj hrani (McDonald's), Maistri, Valamar Rivieri te kao teleoperateri u call centrima tvrtki Modus operandi i Transcom worldwide. Velik broj njih angažiran je i u ugostiteljskim obrtima koji se mahom otvaraju sezonski.

- Primjetno je da dosta studenata iz sezone u sezonu radi isti posao, jer su se već naviknuli na način rada, a i poslodavcu je odlično kada dobije za sezonu spremnog radnika. Najveći interes se pojavljuje uoči pojedinih događaja, primjerice Pula film festivala, Sa(n)jma knjiga u Istri te Outlook i Dimensions festivala, objašnjava nam voditeljica Student servisa Tina Trošt.

Studenti rade tijekom cijele godine, ali zimi u znatno manjem obujmu u odnosu na sezonu. U Student servis su učlanjeni isključivo redovni studenti, pa se podrazumijeva da predavanja, koja su obavezna, uredno pohađaju, napominje Trošt. Najaktivniji su, dakle, u ljetnim mjesecima, točnije od svibnja do kraja rujna, odnosno do početka akademske godine. Iz tog se razloga broj učlanjenih i povećava s približavanjem sezone.

Trošt napominje i da posljednje dvije, tri godine postoji sve veći interes studenata i poslodavaca za Student servis, na što ukazuje sve veći broj učlanjenja, kao i broj dobivenih oglasa za zapošljavanje. Oglasi za nadolazeću sezonu svake godine stižu sve ranije, što znači da si poslodavci na vrijeme žele osigurati studente za rad. Prema njihovom dosadašnjem broju izvjesno je da će svaki student koji želi raditi - dobiti svoju priliku.

Priprema za tržište rada

Na upit što radom preko Student servisa dobivaju studenti, a što poslodavci, Trošk kaže da studenti zaposlenjem preko Student servisa primarno ostvaruju zaradu, što je njima najbitnije, jer se ipak radi o privremenom i povremenom zapošljavanju.

- Sekundarno i dugoročno počinju se pripremati za tržište rada, ostvaruju prva poslovna iskustva, upoznaju se s radnom okolinom, poslovnim kolegama te počinju graditi svoju karijeru. Sve to ima svrhu poboljšanja studentskog standarda. Poslodavci dobivaju mladu radnu snagu, prema karakteristikama i preferencijama koje navode prilikom oglašavanja poslova. Također, putem ugovora o djelu redovitog studenta, na neto iznos se poslodavcima ukupno zaračunava 17,5 posto (12 posto naknade za posredovanje, pet posto posebnog doprinosa za mirovinsko osiguranje i 0,5 posto posebnog doprinosa za zdravstveno osiguranje). Osim toga, studenti ne moraju koristiti godišnje odmore i nemaju ograničeno radno vrijeme, što je recimo bitna informacija poslodavcima, pogotovo u vrijeme sezone. Međutim, moramo naglasiti da su i studenti ljudi - imaju pravo na odmor od posla i pauzu u svoje radno vrijeme, pa apeliramo na poslodavce da o tome vode računa, veli naša sugovornica.

Korisno je znati i da studenti mogu podignuti više ugovora odjednom, odnosno raditi više poslova u isto vrijeme. U Student servisu, međutim, dopuštaju podizanje najviše dva ugovora za istog poslodavca, budući da nastoje kontrolirati pravovremeno ispunjavanje ugovora i njihovo isplaćivanje. Po pitanju visine godišnjih zarada za studente nema ograničenja, ali postoje dva iznosa o kojima bi trebalo voditi računa, ističe Trošt. - Ukoliko je isplata studentu tijekom kalendarske godine veća od 13 tisuća kuna, on nije porezni obveznik, ali se u tom slučaju više ne smatra uzdržavanim članom obitelji i roditelj ga treba isključiti iz olakšice kod obračuna svoje plaće. Kad je primitak studenta veći od 50 tisuća kuna godišnje, prekoračenje se oporezuje kao drugi dohodak, obračunava se porez od 25 posto i prirez ovisan o mjestu stanovanja, pojašnjava Trošt.

Na upit imali li pritužbi, kaže da, kao i u svakom poslu, tako i kod njih ima pritužbi, iako se trude maksimalno brinuti oko studenata i poslodavaca.

- Međutim, zna se dogoditi neki nesporazum ili trzavica između studenta i poslodavca. Dogodi se i da pred kraj sezone nekolicina poslodavaca ne izvrši dogovorenu isplatu na vrijeme. Tada se studenti obrate nama, a i mi sami to provjeravamo. Naš zadatak je brinuti o studentskom standardu, pa poduzimamo sve potrebne pravne korake da na kraju studenti budu podmireni ili budu u postupku naplate dugovanja, kazala je Trošt.

Satnica od 20 do 50 kuna

Najbolje su plaćeni kratkotrajni fizički poslovi (od 25 do 50 kuna na sat). Dobro kotiraju i poslovi animatora, hostesa, spasioca i drugi angažmani u turizmu (od 20 do 40 kuna na sat), dok su najmanje plaćeni konobarenje, rad na šanku ili štandovima, portirski poslovi, lijepljenje deklaracija, punjenje polica i slično. Satnice nisu zakonski propisne, odnosno ne postoji najmanja, ni najviša, a određuju ih poslodavci. Kako bi one ipak bile primjere određenoj vrsti posla, na web stranici Student servisa objavljeni su okvirni iznosi, izračunati iz dosadašnjih iskustava poslovanja. Poslodavcima je preporučeno da im to bude ogledni primjer i da ne idu ispod navedenih iznosa. Oni sa studentima mogu dogovoriti i drugačiju satnicu, ukoliko su obje strane suglasne. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter