U Trstu otvorena izložba "Raša - rudarski grad 4.11.1937."

Jedna od fotografija s izložbe
Jedna od fotografija s izložbe

Izložba "Raša - rudarski grad 4.11.1937.", koju je organiziralo Regionalno vijeće Furlanije Julijske Venecije otvorena je jučer u Trstu.

Postav obuhvaća pregled povijesnog istraživanja i izložbu fotografija posvećenu stvaranju Raše prije 80 godina, a u fokusu je urbanističko iskustvo tršćanskog arhitekta Gustava Pulitzera Finalija u projektiranju grada koji je predstavljao jedno od najznačajnijih rudarskih središta u Mussolinijevo doba.

Dužna pozornost posvećena je i teškoj tragediji koja se dogodila u raškom rudniku 28. veljače 1940. uslijed eksplozije ugljene prašine, kada je život izgubilo gotovo 200 rudara.

Izložbu je otvorio predsjednik Regionalnog vijeća Furlanije Julijske Venecije Franco Iacop. Općinu Raša predstavljala je načelnica Glorija Paliska Bolterstein, a labinsku Zajednicu Talijana "Giuseppina Martinuzzi" predsjednica Daniela Mohorović i Tullio Vorano.

- Postavljanje izložbe o nastanku središta naše općine, o povijesti našega rudnika, za Općinu Raša predstavlja veliko priznanje i iznimnu čast, pogotovo kada je ona organizirana  pod ovako visokim pokroviteljstvom. Dobili smo priliku upoznati širu publiku s našom poviješću, te kulturnim i gospodarskim bogatstvom raškog područja, rekla je Glorija Paliska Bolterstein prilikom otvaranja postava.

Izložba ostaje otvorena do 25. veljače. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter