U Trstu obnovljena polemika o Bazovici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc tomu što je dan sjecanja na žrtve fojbi i istarski egzodus iza nas, u Trstu se polemika o interpretaciji povijesti nastavlja. I ove smo godine izvijestili o svecanosti koja je održana pred nacionalnim spomenikom u Bazovici, odnosno pred betonskom plocom koja zatvara otvor ponora koji je za veci dio Tršcana postao simbol stradanja iz svibnja 1945., kada je jugoslavenska vojska ušla u grad i upravljala njime 40 dana.

Veci dio Tršcana vjeruje da fojba u Bazovici cuva posmrtne ostatke više od 2.000 Talijana, vojnika, pripadnika financijske policije i civila. No u krugu tršcanske ljevice, izmedu povjesnicara - bivših clanova stare Komunisticke partije, a i medu pripadnicima slovenske manjine, odnosno u krugu odredenih manjinskih izuzetno utjecajnih udruženja, javno se opovrgava podatak da jama cuva tijela više od 2.000 ubijenih osoba. Oni tvrde da su saveznici 1945. iz dna ponora izvukli tek 20-ak tijela.

Na službenoj web-stranici tog nacionalnog spomenika piše da je procjena o broju žrtava nacinjena sistemom mjerenja dubine prije i poslije "masovnih pokolja" na rubu ponora: izmedu prvobitne dubine ponora i one koja je izmjerena nakon što je završeno razdoblje "jugoslavenskog terora" utvrdena je razlika od 30-ak metara pa je nakon izracuna volumena ustanovljeno da bi ondje mogla biti tijela više od 2.000 osoba.

Razlika izmedu 20 i 2.000 žrtava ogromna je pa je, normalno, pitanje brojki ujedno i pitanje interpretacije povijesnih dogadaja. Sredinom tjedna clan tršcanskog gradskog vijeca i pripadnik stranke komunisticke obnove Iztok Furlanic vratio se na pitanje što i koga cuva ta fojba te obnovio polemiku. Tijekom rasprave o prijedlogu gradskog proracuna taj je vijecnik podnio amandman u kojem traži da se iz gradskog budžeta izdvoji milijun i pedeset tisuca eura za otvaranje fojbe u Bazovici i izvlacenje ljudskih ostataka s dna ponora ne bi li se konacno ustanovilo što ona cuva.

"Nacionalni dan sjecanja na fojbe i istarski egzodus postao je dan fašisticke propagande koja nema veze s poviješcu pa sam zato ponudio taj amandman ne bismo li konacno ustanovili što je istina, a što laž. Zamislite, novinar i publicist Arrigo Petacco došao je dotle da je u jednoj emisiji na državnoj televiziji RAI 1 ustvrdio da je nacisticki konclogor Rižarne sv. Sabe u Trstu povijesni falsifikat, koji je izmišljen ad hoc da bi se pokrila tragedija žrtava fojbi. Ja to ne mogu prihvatiti", rekao je Furlanic.

Njegova inicijativa našla se na svim lokalnim medijima, u gradskom vijecu došlo je do oštrog sukoba izmedu ljevice i desnice, ali malo je vjerojatno da ce se nešto konkretno poduzeti. Povijest ce ostati i dalje predmet politicke špekulacije i izvor laži i ideološkog otrova.


Podijeli: Facebook Twiter