U Trstu mlijeko iz bankomata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sistem distribucije mlijeka putem specijalnih mašina koje se svako jutro pune tek pomuženim mlijekom u Italiji postoji vec nekoliko godina. Jedan takav automat niknuo je prošli tjedan u Trstu i odmah privukao zanimanje domacica. Postavljen je na središnjoj tršcanskoj tržnici Mercato coperto i u prva tri sata rada prodano je rekordnih sto i deset litara mlijeka.

Sistem je jednostavan: pokraj automata prodaju se plasticne boce po 0,20 centi, boca se potom postavi u automat i puni nakon što ste uplatili jedan euro. Mlijeko dolazi svako jutro iz zadruge koja se nalazi na tršcanskom Krasu i koja okuplja nekoliko uzgajivaca koji na taj nacin ostvaruju dobit od prodaje mlijeka za izuzetno primamljivu cijenu od jednog eura, što je u današnjim prilikama gotovo nezamislivo.

S druge strane, sistem zadovoljava i samog potrošaca kojemu je ocito dojadilo kupovati mlijeko u tetrapaku u velikim prodajnim lancima koje se po okusu i boji sve više približava obicnoj vodi. Danas se u Italiji bankomati mlijeka mogu naci na više od petsto prodajnih mjesta.


Podijeli: Facebook Twiter