U tri godine do 1.000 hektara pod ljekovitim, začinskim i aromatičnim biljem

Skupljači ljekovitog bilja na radionici u sklopu kršanskog Festivala samoniklog bilja (Arhiva)
Skupljači ljekovitog bilja na radionici u sklopu kršanskog Festivala samoniklog bilja (Arhiva)

U prvim mjesecima nastupajuće godine Odjel za poljoprivredu Istarske županije u suradnji s Općinom Kršan te Ustanovom za obrazovanje odraslih Program plus iz Rijeke pokreće novi projekt u istarskoj poljoprivredi: organizirana edukacija, uzgoj, proizvodnja, otkup i prerada ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Povod za ovakav projekt s ovakvim partnerima naravno proizlazi iz već sedmogodišnje tradicije održavanja Festivala samoniklog bilja u Kršanu, ali i sve većeg broja OPG-ova u Istri koji se bave sakupljanjem ili proizvodnjom ili preradom neke od kultura iz ove skupine.

Znanstvena studija s osječkog fakulteta

Kako bi se stručno i znanstveno "ispitao teren" za ovakvu djelatnost na istarskom tlu, Odjel za poljoprivredu je naručio izradu Studije o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja u Istarskoj županiji, koju je ovih dana dovršio stručni tim Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Neke od kultura obrađenih u ovoj studiji su, primjerice, lavanda, kadulja, ružmarin, koromač, smilje, matičnjak, menta, bosiljak, majčina dušica odnosno timijan, gospina trava odnosno kantarion, češnjak, mrkva, peršin, celer, lovor i druge. Afirmativni stav studije prema perspektivama ove poljoprivredne grane u Istri proizlazi ne samo iz prirodnih resursa, već i od trenda godišnjeg povećanja od 10 posto u proizvodnji sirovina i gotovih proizvoda od ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja na europskom tržištu.

Na osnovu preporuke, koja proizlazi iz ove studije, da se u Istri intenzivnije krene s proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja, Istarska županija je s općinom Kršan potpisala pismo namjere o izgradnji Centra za ljekovito bilje u Kršanu. Županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović rekao nam je da bi taj pogon u Kršanu trebao služiti i za otkup bilja od proizvođača odnosno sakupljača i za njegovu preradu, a uspjehu takvog jednog posla pogodovao bi i velik interes farmaceutske industrije za takvim biljem i njegovim preparatima kao sirovinama.

- Mi međutim želimo izgraditi umreženi sustav, koji bi okupio i ljubitelje ljekovitog i aromatičnog bilja, kakvi se primjerice okupljaju na festivalu u Kršanu, i OPG-ove koji takvo bilje uzgajaju odnosno proizvode, kao i one koji se kroz svoje obrte ili poduzeća bave otkupljivanjem i preradom takvog bilja. Za takvo što treba nam osposobljena stručna ekipa, koja će cijelu ovu zamisao moći provesti, rekao je Milan Antolović.

Tu u priču "uskače" ustanova Program plus, koja već ima razrađen i verificiran program osposobljavanja za sakupljače, proizvođače i prerađivače ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Program obuhvaća 183 sata nastave, od čega čak 100 sati prakse i to u već uhodanim tvrtkama u ovoj djelatnosti na području cijele Hrvatske. Kvalifikacija stečena ovim programom upisuje se u radnu knjižicu i može biti osnova za pokretanje vlastitog posla s ljekovitim, aromatičnim i začinskim biljem, a cijenu od 6.500 kuna vjerojatno bi dijelom subvencionirala i Istarska županija, kaže Antolović. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter