U tri dana u Svetvinčentu više od 10.000 posjetitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikad bogatiji program i nikada više posjetitelja na 7. Srednjovjekovnom festivalu Svetvinčenta dokaz su da je ovoj manifestaciji, koju tradicionalno organiziraju Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, zagarantirana svjetla budućnost.

Već tradicionalno, prvog vikenda u kolovoza, starogradska jezgra Svetvinčenta postaje mjesto oživljavanja srednjovjekovnog doba i slikovitog prikaza ondašnjeg života, kulture i običaja, a tijekom tri dana trajanja brojni kostimirani sudionici - od plemića, uličnih zabavljača, vitezova, streličara, konjanika pa sve do srednjovjekovnih dama, stvaraju poseban doživljaj putovanja kroz vrijeme za sve posjetitelje.

U tri dana koliko se festival održavao u Savičentu se, prema procjenama organizatora, slilo više od deset tisuća posjetitelja koji su mogli uživati u brojnim programima i bogatoj gastro ponudi u Kaštelu.

Subota je tako bila posvećena Danima viteštva, a posjetitelji su mogli uživati u pravim borbama vitezova, demonstraciji uporabe raznog srednjovjekovnog oružja te ostalim viteškim vještinama i umijećima koji su, očekivano, najviše dojmili, najmlađu publike. No, preko 200 kostimiranih sudionika iz deseta udruga koji njeguju viteštvo, iz Hrvatske ali i Italije, Mađarske i Slovačke, svojim su performansima i ostale posjetitelje barem nakratko preselili u prošlost. Vrhunac je subotnje večeri, kao i svake godine, svakako bila Noćna bitka i opsada Kaštela Morosini Grimani u kojoj su zajednički sudjelovale sve udruge te spektakularni vatreni program udruge Ursus iz Slovačke. Impresivno je djelovalo i "vatreno krštenje", odnosno prvi nastup kuburaša, a pravu je euforiju izazvala zaglušujuća rika bombarde i drugih srednjovjekovnih topova nakon čije je paljbe Žlinju obavio gusti dim.

Danas su u sklopu Srednjovjekovnog festivala za posjetitelj u Kaštelu kuhali ovogodišnji finalisti showa "3, 2, 1 kuhaj", Martin Špaček i Kristijan Benić, a tijekom sva tri dana u Kaštelu na Žlinji i trgu moglo se okušati u streličarstvu, gađanju opsadnim spravama, vidjeti srednjovjekovne sprave za mučenje, gađati bodežima, strijelama i kopljima te razgledati srednjovjekovni sajam s autentičnim starim zanatima. Djevojke su ti tu mogle "uplesti" srednjovjekovno frizuru ili naučiti kako se onda plesalo, a oni hrabriji okušati sjesti na "Kmetski stolac".

Vidimo se opet

Prvi put su na Festivalu nastupili članovi Reda "Čuvara grada Zagreba", udruge koja u svome primarnom konceptu oživljene povijesti prikazuje povijesni Red Sv. Ivana Jeruzalemskog. Svojim nastupom utjelovili su križarske vitezove Ivanovce, viteški red koji je u Europi, ali i na tlu povijesnih hrvatskih zemalja bio prisutan u 14. i 15. stoljeća. Zapažen premijerni nastup imali su udruga Kostelska pištola, Trobadorz, Corpo di Guardia di Gradara i Holloenek Hungarica, i posve je izvjesno da ćemo ih gledati i iduće godine.

Dojam je da je desetak tisuća posjetitelja otišlo zadovoljno iz Svetvinčenta, a zadovoljstvo zbog još jednog uspješno odrađenog festivala nije skrivao ni načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan.

- Festival je opravdao očekivanja, a brojni zadovoljni posjetitelji su najbolja nagrada za sav trud koji je uložen u njegovu organizaciju. Općinski projektni tim, Turistička zajednica i lokalno stanovništvo odradili su odličan posao. Ovaj se festival pretvorio u ono što nam je od početka bila namjera: samo zbog njega u Svetvinčenat dolazi sve više ljudi, a u on je i razlog da na području naše općine danas nema slobodnih kreveta, zaključio je Macan.

Nagradni foto natječaj do 13. kolovoza

Iako je 7. izdanje festivala gotovo još uvijek je u igri nagradni foto natječaj. Naime, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat nagradit će najbolje fotografije snimljene za vrijeme 7. Srednjovjekovnog festivala, u tri kategorije: najbolju portretnu, najbolju noćnu i najbolju akcijsku fotografiju. Svaki autor može poslati do tri fotografije, i to isključivo do 13. kolovoza na web stranicu www.photo.svetvincenat.hr, a peteročlani žiri u sastavu Richard Peršić, Barbara Ban, Neven Gerenčir, Saša Miljević i Andi Bančić izabrat će one najuspješnije koje će biti nagrađene s 500 kuna. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter