U tri dana festivala pripremljeno 100 kg šparoga

Na starinskim biciklima, odjevene po starinski
Na starinskim biciklima, odjevene po starinski

Kaštelanska Šparogada je iz godine u godinu sve veća i kvalitetnija fešta. Ove je godine zahvaljujući brojnim događajima vezanima uz šparogu te s gostima Lidijom Bačić i grupom Opća opasnost privukla više tisuća posjetitelja, ljubitelja šparoga i dobre zabave. Kulminacija trodnevne fešte je bila u subotu tijekom degustacije jela gdje su posjetitelji s oduševljenjem čekali na kušanje oko 40 različitih jela spravljenih iz ruku kaštelanskih domaćica i šest profesionalnih kuhara i kuharica.

Opća opasnost oduševila publiku

Svečanost je otvorena smotrom klapa, a sudjelovale su muške i ženske klape, Harmonija iz Marušići, Skalin iz Frlanija, Rožice iz Marušići, Pinguentum iz Buzeta, Boškarin iz Huma, Speranza iz Krasice, Lungomare iz Umaga, Kaštelanke iz Kaštela i Castrum veneris iz Kaštela. Kulminacija večeri bio je nastup Lidije Bačić koja je svojim izvedbama digla temperaturu u šatoru.

Subota je već ujutro započela okupljanjem biciklista sa starim biciklima i sukladno njima i oblekom iz tog vremena. Biciklistički klub iz Grožnjana je predvodio grupu po Bujštini. Njihov je đir završio popodne prigodnim ručkom - juhom i fritajom od šparoga. Tijekom dana feštu su posjetili brojni ljubitelji šparoge, a imali su mogućnost gledati pripremu jela šest profesionalnih kuhara. Navečer je prije glavnog događaja, do ponoći publiku zagrijavao Confusion band, a do početka koncerta Opće opasnosti u šatoru se skupilo oko tisuću ljudi, koji su burnim pljeskom popratili svaki hit. Fešta se nastavila do ranih jutarnjih sati, a čak su i članovi Opće opasnosti ostali u Kaštelu do zore. Galić je tijekom koncerta podsjetio prisutne na humanitarnu akciju «Elma, nisi sama» za pomoć bolesnoj sedmogodišnjakinji iz Buja.

Najbolja fešta do sada

Gastronomski dio trodnevne fešte je posebno bio posjećen. Posjetitelji su imali prilike kušati brojne delicije - od fritaje do jela od šparoga sa špaletom, pancetom, kobasicama, polentom, tjesteninom, umacima na bijelo i crveno. Utrošeno je stotinjak kilograma šparoga. U kuhinji je radilo naizmjence do deset ljudi, od kojih tri profesionalna kuhara. Razgovarali smo s predsjednikom Organizacijskog odbora Šparogade, Goranom Brčićem koji veli da je ovogodišnjom feštom "letvica podignuta" na jedan viši nivo te da odmah kreću s organizacijom 19. Šparogade.

- Ovo je bila definitivno najbolja fešta do sada, s najviše posjetitelja i najbogatijim programom. Nadamo se da ćemo za sljedeću godinu organizirati još bolju Šparogadu i da nećemo razočarati vjerne posjetitelje. Fešta je prva dva dana protekla u najboljem redu, a za sve što je učinjeno moram pohvaliti brojne volontere koji su dali sve od sebe za uspjeh manifestacije, kazao nam je Brčić. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter