U trendu su sjajne (ljubicaste) torbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijetko cete vidjeti ženu bez torbe. Vec od najranije dobi djevojcice žude za torbom makar to bila plasticna vrecica sa špežom koju mogu tek vuci po podu. Kada malo odrastu, pažnja prema njima može prerasti cak u pravu opsesiju. Opsjednute torbama ili ne, sasvim sigurno ih imate barem nekoliko. I sigurna sam da mislite da vam treba još samo jedna. Pa kako odoljeti kada su izlozi nacickani najnovijim pošiljkama torbi? I onda pocinje novi problem: kakvu izabrati?Ima onih malih koje više lice vecem novcaniku nego torbi, ali i onih koje uobicajeno zovemo torba-pismo. One mogu biti minijaturne, ali i pristojnih dimenzija tako da u njih nešto (i) stane. »In« su, posebno u svecanijim prigodama, takozvane clutch torbice manjih dimenzija koje mogu imati kratku rucku da ih možete lakše nositi prebacene preko zgloba ruke. One su najcešce znacajni komadi kojima ce rok trajanja biti duži od jedne (modne) sezone.Ima onih koje lice na velike meke vrece kao i onih koje imitiraju oblik plasticnih ili platnenih vrecica koje su neizostavni rekvizit kada idete po špežu. Neke, pak, krase duge rese što nas asocira na Divlji zapad i kauboje iz americkih vesterna. Zanimljive su i cetvrtaste torbe koje »igraju« na istu boju u kombinaciji smede, od one najsvjetlije poput pudera, preko skoro narancaste do tamne boje kestena.
Postoje torbe raznih dimenzija i oblika. Neke su od drapirane kože i imaju metalne rucke. Druge su, pak, ukrašene velikom mašnom što je jedan od važnih modnih detalja sezone jesen/zima. Neke su vrlo jednostavne, gotovo minimalisticke, ali interesantne jer ih boja poput golubinje sive razlikuje od svih ostalih. Na nekim torbama prednja strana od mekanog velura asocira na vrt s ružama. Ako posjecujete buvljake i ono što se kod nas naziva sajmom antikviteta, možda naletite i na neku dobro sacuvanu torbicu. Takve torbe u vintage stilu vrlo su moderne poput onih s kratkim ruckama i od zanimljivih tekstura, mogu biti vezene ili liciti na tapiseriju. Uzorak krokodila ili zmija na torbama i dalje je »in«. One od prave krokodilske kože mogu si priuštiti samo žene dubljeg novcanika, no i umjetni materijal koji imitira krokodilsku kožu i još u nekoj neuobicajenoj boji, poput tirkizno plave ili ružicaste, bit ce pravi pogodak. Uostalom, sjajni materijali odmah asociraju na umjetno, iako ne znaci da takve torbe nisu od lakirane kože.Najmodernije torbe vole sjaj. Nema šanse da s crnom ili ljubicastom torbom vecih dimenzija necete biti zapaženi. Crno se slaže sa svime, ali kada se radi o sjajnom materijalu, on je toliko modno jak pa odjeca treba biti diskretnija da ne bi sve previše vrištalo. Jedino si mladi mogu dopustiti da uz crnu lakiranu torbu nose i crnu kratku lakiranu jaknicu.Gotovo da i nema boje koju necete pronaci na nekoj torbi. Nabrajanje bi dugo trajalo pa spominjem tek neke od mogucnosti - od boje petroleja do narancaste, jarko crvene, boje ciklame i svih nijansi plave… I zimi se nosi bijela torba, dok ona klasicna smeda srednje velicine s više džepova nikada ne izlazi iz mode.
Ako ste od onih koje slijepo slijede modu, morate imati ljubicastu torbu. I tu možete birati jer ima tamnijih nijansi te boje koje ce se lijepo uklopiti u kompletni ljubicasti izgled pri cemu je pažljivo biranje nijansi prava umješnost (da ne kažem umjetnost) da sve ne bi ispalo groteskno. Necete pogriješiti ako ljubicastu torbu spojite s crnom, sivom ili bež odjecom, dok treba malo više pažnje pa i kriticnosti ako se odlucite za dva modna aduta - ljubicastu torbu i škotski tartan. Ima i torbi koje kopiraju vunene materijale pa ima onih od crno-bijelih ili crno-ljubicastih kockica.Torbu birajte po vlastitim potrebama, a ako se odlucite za najnoviji modni krik, neka vam u pricuvi bude jedna klasicnija torba.(S. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter