U trci protiv nasilja 350 osnovaca

Trka protiv nasilja u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Trka protiv nasilja u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Stotinjak policijskih djelatnika iz cijele Istre, oko 350 učenika petih razreda pulskih osnovnih škola i predstavnici Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule sudjelovali su u srijedu u centru grada na revijalnoj utrci "Trkom protiv nasilja", koju su, u povodu Dana ružičastih majica, prvi put zajedno organizirali Policijska uprava istarska i spomenuto Vijeće.

Ideja za takvu manifestaciju pojavila se 2007. godine u Kanadi, kad je jedan dječak došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, a upravo je zbog te majice postao žrtva nasilja. Kako bi stali uz dječaka, njegovi školski kolege su također obukli ružičaste majice, a njihova se poruka protiv nasilja uskoro proširila diljem svijeta.

Pregršt snažnih parola, poput "Ružne riječi bole više od mača", "Ne budi nasilan, jer smo svi jednaki", "Violenza uguale vigliaccheria" ("Nasilje jednako kukavičluk") i "Nasilje isključi, nikoga ne mrzi", nasmijana lica malih i velikih trkača, žamor i vedra, razigrana i prijateljska atmosfera, bez nadmetanja, svjedočili su o uspjehu ove manifestacije, koja bi mogla postati tradicionalna.

Sudionici utrke nosili su ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja, a umjesto startnih brojeva imali su vlastite poruke protiv nasilja. Svaka je škola priredila i tematske plakate koji su postali dio scenografije na Trgu Portarata, gdje je organiziran start i cilj utrke te prateći program. Na pozornici su se za mikrofonom izmjenjivali učenici OŠ Kaštanjer i polaznici Studija glazbene kreativnosti Čarobna frula. Okupljenima su se obratili pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović i načelnik PU istarske Dragutin Cestar, koji je i sam sudjelovao u utrci.

- Dan ružičastih majica je prava prigoda da se svi zajedno uključimo u borbu protiv nasilja među mladima i prenesemo jasnu poruku da ono nije prihvatljivo ni dopušteno. Na takve događaje treba reagirati, prijavljivati ih i suzbijati. U svakodnevnom radu mi policijski službenici često se susrećemo s događajima koji imaju obilježja takvog nasilja te postupamo poštujući protokole i propise, u suradnji s drugim nadležnim institucijama i službama kako bismo problem riješili. No, puno je bolje i važnije spriječiti vršnjačko nasilje prije nego do njega dođe. Okupili smo se upravo zato da bismo preventivno-edukativnom i promotivnom aktivnošću prenijeli snažnu poruku nenasilja i ukazali na problem o kojem ne smijemo šutjeti, rekao je Cestar.

Krizmanić Marjanović istaknula je da je vršnjačko nasilje danas veliki problem za čije je rješavanje potrebno krenuti od najmlađe djece.

- Mališanima treba ukazivati da nasilje nikad nije dobro, da trebaju pomagati i biti pozitivni jedni prema drugima. Draga djeco, ako netko čini nešto ružno vašim kolegama i prijateljima iz razreda, učinite nešto, pomognite im, aktivno se uključite i prijavite bullying, rekla je pročelnica i poželjela učenicima da odrastu u zdrave i hrabre mlade ljude.

Nakon utrke od Zlatnih vrata do Arene i natrag, na trasi dugoj 1,2 kilometara, sudionici su se nakratko nastavili družiti. Za njih su 600 fritula pripremili djelatnici menze Studentskog centra, koji se na taj način uključio u manifestaciju, a za stotinjak litara čaja pobrinula se PU Istarska. Svoju podršku utrci dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja. (Kristina FLEGAR, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter