U travnju datum ulaska u EU ili odgoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sljedeca dva mjeseca, ožujak i travanj, bit ce kljucni za završetak pregovora i dinamiku ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tako bi vec u travnju Hrvatska trebala dobiti datum završetka pregovora i pristupanja Uniji, a ako se to ne dogodi, cijeli ce proces biti prolongiran.

Ustvrdio je to u utorak  madarski premijer Viktor Orban nakon službenog sastanka s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, a na pitanje koliko bi onda proces pristupanja bio prolongiran odgovorio je: "Iako bih mogao to procijeniti, ne želim nagadati, jer sam uvjeren da ce Hrvatska dobiti datum."

Tijesne cipele
Madarska do lipnja predsjeda Europskom unijom i oboje premijera vjeruju da ce pregovori u tom razdoblju završiti, a Kosor je najavila da ce Hrvatska do kraja tjedna Komisiji poslati izvješce za poglavlja o pravosudu i tržišnom natjecanju, odnosno restrukturiranju brodogradnje, i da ce time posao biti završen.

- Hodali smo u istim ovim cipelama u kojima vi hodate i znamo da je teško i znamo gdje žulja kad su cipele tijesne. Znamo da je najteže brzo hodati upravo na zadnjoj dionici, ali nema smisla pretrcati maraton od 42 kilometra i stati na onih zadnjih 195 metara, slikovito je madarska iskustva koja sada muce Hrvatsku opisao Orban. I on je, kao i premijerka Kosor, isticao važnost suradnje, pa su tako u podrucju energetike danas potpisana tri sporazuma.

Dvoje premijera nisu spominjali odnose hrvatske Vlade i MOL-a vezane uz vlasnicke odnose u Ini, ali nisu mogli izbjeci novinarska pitanja u situaciji dok traje rat za vecinski paket u toj naftnoj kompaniji.

Dobri problemi
Premijerka je priznala da se i o tome razgovaralo te da je dan prije sastanka s Orbanom razgovarala i s generalnim direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem, ali detalje nije otkrivala. Ustvrdila je da su odnosi dobri, da je okrenuta nova stranica te da Vlada poštuje nacela tržišnog natjecanja i da nijedan dogovor nije prekršen.

Orban je pak puno otvorenije govorio o tome da nesuglasice postoje i da ce ih u tako velikom i važnom poslu uvijek biti.

- Tržište je podrucje na kojem uvijek ima nesuglasica i to ne znaci da želimo da se vrati centralizirani model odlucivanja. Važno je da ostanemo na stazi racionalnosti. Energija je osjetljivo pitanje, velika nacionalna kompanija je osjetljivo pitanje koje se dotice svih gradana i ja to razumijem. U modernom svijetu uvijek ima problema, pitanje je jesu li oni dobri ili loši. Mi suradujemo pa prema tome imamo dobre probleme, zakljucio je Orban. (Jagoda MARIC/Novi list)

Kosor uvjerena u zeleno svjetlo za brodogradilišta

Premijerka Kosor uvjerena je da ce Europska komisija dati pozitivna mišljenja o planovima restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta koja su u procesu privatizacije, 3. maja, Kraljevice, Brodosplita i Brodotrogira, i da ce tako biti moguce i u Brodosplitu ponovno ugovarati i graditi brodove.


Podijeli: Facebook Twiter