U Torontu kreće utrka za oskarovske nominacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevjerojatnom lakoćom, barem to tako izgleda sa strane, filmski festival u Torontu svake godine iznova impresionira brojkama, imenima i filmovima, a kod potpisnika ovih redaka zadovoljstvo što je dio tog veličanstvenog filmskog događaja baš svaki put se pomiješa s frustracijom koju izaziva nemoguća misija da pogleda sve te dugo iščekivane svjetske premijere, nova filmska otkrića, buduće osvajače Oscara i Zlatnih globusa… sve te silne i predivne filmske priče koje nam na svom prebogatom stolu svakoga rujna nudi TIFF!

Ovogodišnji TIFF koji se održava do 15. rujna, otvorio je film "The Fifth Estate", triler drama o osnivaču WikiLeaksa Julianu Asangeu i događajima koji su doveli do globalne afere o tajnim spisima političkih moćnika i državnih tajnih agencija.

Kroz petnaest programskih sekcija festival će prikazati nešto manje od trsto filmova, a čak polovica bit će svjetske premijere. Među Gala premijerama koje uobičajeno privlače najveću medijsku pozornost izdvajaju se adaptacija Pulitzerom i Tonyjem nagrađene predstave "August: Osange County" s Meryl Streep i Juliom Roberts u glavnim ulogama, zabavan krimić o grupi pljačkaša "Life of Crime" s Jennifer Aniston i Timom Robbinsom nastao prema romanu nedavno preminulog Elmorea Leonarda; romantična krimi komedija "The Love Punch" s Emmom Thompson i Piercom Brosnanom kao bivšim supružnicima koji planiraju veliku pljačku na Azurnoj obali obećava dobru zabavu; ljubitelji Formule 1 i sportskih drama doći će na svoje filmom "Rush" Rona Howarda o legendarnom rivalstvu Nikija Laude i Jamesa Hunta, dok Nicole Kidman i Colin Firth tumače ljubavnike u romantičnoj ratnoj drami "The Railway Man" prema istinitoj priči o britanskom vojniku koji je u japanskom zarobljeništvu krvario na gradnji pruge u Tajlandu tijekom Drugog svjetskog rata. (S. HUNDIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter