U Tjednu novca do boljih financijskih kompetencija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj se i ove godine obilježava Svjetski i Europski tjedan novca, putem niza aktivnosti koje će se održavati od 27. ožujka do 2. travnja, kako bi se financijskim obrazovanjem unaprijedila razina financijske pismenosti i omogućilo djeci, mladima i građanima stjecanje financijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) izvijestili su kako će Tjedan novca početi okruglim stolom Učimo upravljati novcem, koji će se održati u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

"Prepoznavši značaj projekta Financijske pismenosti, HGK organizira tematske radionice i stručna predavanja za učenike i studente u različitim gradovima Hrvatske, nastojeći im time približiti i objasniti neke osnovne pojmove i ukupan značaj financijskih institucija i njihovu poziciju", istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Tako će HGK, kao jedan od sudionika projekta, tijekom narednog tjedna organizirati nekoliko događanja diljem Hrvatske, među ostalim i konferencije: Financijska pismenost i visokoškolske ustanove na Pravnom fakultetu u Osijeku, Ekonomskom fakultetu u Rijeci i Zagrebu te Financijska pismenost u srednjim školama u ŽK Varaždin i ŽK Split.

Tjedan će završiti okruglim stolom u petak, 31. ožujka u HGK gdje će se predstaviti rezultati pilot-projekta Više znamo – bolje razumijemo, koji uključuje pet zagrebačkih srednjih škola. Učenici, profesori, predstavnici institucija i financijskog sektora imat će priliku iznijeti svoje viđenje projekta, s ciljem definiranja smjernica daljnjih aktivnosti u području podizanja financijske pismenosti učenika srednjih škola.

U projektu Svjetskog i Europskog tjedna novca u Hrvatskoj sudjeluju: Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Zagrebačka burza, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Štedopis-Institut za financijsko obrazovanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter