U tjedan dana spašeno 19 života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od petka 9. do srijede 14. travnja u Hrvatskoj je ostvaren rekordan broj presadivanja organa. Gotovo istovremeno u KBC-ima Rijeka, Zagreb i Split, KB-u Sestre milosrdnice te u Opcoj bolnici u Dubrovniku šest umrlih osoba postalo je donorima organa koji su presadeni u nekoliko transplantacijskih centara, doznajemo iz Ministarstva zdravstva.

- Zahvaljujuci plemenitim odlukama obitelji umrlih i visokoj svijesti o darivanju organa, spašeno je cak 19 ljudskih života. Priliku za novi ili bolji život dobilo je devet osoba kojima je presaden bubreg, tri osobe dobile su srce, cetiri jetru,  po jedna pluca i gušteracu te jedna gušteracu i bubreg, javlja glasnogovornica Ministarstva zdravstva Zora Lažeta.

Ukupno 15 organa presadeno je hrvatskim pacijentima, dok su cetiri organa poslana u Eurotransplant (u Njemacku i Austriju). Pored toga jednom hrvatskom pacijentu stigli su gušteraca i bubreg iz Slovenije pa mu je u srijedu 14. travnja uspješno izvršena multiorganska transplantacija u KB-u Merkur.

Hrvatska je naime clanica europske organizacije s jedinstvenom listom cekanja, pa tako organi koji odgovaraju pojedinom pacijentu prelaze državne granice. U prvom tromjesecju ove godine bilo je 30 donora, a u istom razdoblju lani 24. Presadeno je 29 bubrega i 27 jetara, dok je lani za oba organa ta brojka iznosila 22.

Kao posljedica povecanog broja donora te presadenih organa smanjene su liste cekanja za presadivanje za 14 posto, tako danas u Republici Hrvatskoj na bubrege cekaju 293 pacijenata, u odnosu na lanjska 334.

Zahvaljujemo svim clanovima obitelji umrlih osoba, koji su u bolnim i teškim životnim trenucima odlucili svoju bol zbog gubitka voljene osobe usmjeriti u spašavanje drugih života, stoji na kraju priopcenja Ministarstva zdravstva.


Podijeli: Facebook Twiter