U tjedan dana 150.000 kn za putovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo kome je medu prosjecnim gradanima Hrvatske bio doista smiješan nedavni pokušaj Borislava Škegre, bivšeg ministra financija i savjetnika premijerke Jadranke Kosor, da se našali s recesijskim prilikama u Hrvatskoj.

Škergo je, naime, prateci skijašku utrku na Sljemenu izjavio da statistika pokazuje da više nismo u recesiji, a svima onima koji "subjektivno osjecaju da su u recesiji" porucio jasno i glasno: "To je vaš problem".

U kategoriju onih koji definitivno ne pate od subjektivnog osjecaja recesije, nije tajna, svakako ulaze saborski zastupnici. Više od stotinu puta pisalo se o citavom nizu povlastica koje uživaju, a o kojima obican gradanin kojega predstavljaju u Saboru može samo sanjati: od lijepe placice od 16 tisuca kuna naviše, preko povlaštenih mirovina u koje mogu i do 15 godina ranije od obicnih smrtnika, pa do zastupnickog paušala od 1.700 kuna mjesecno.

Pantovcak bez dnevnica

Nije nikakvo iznenadenje, ali nije naodmet primijetiti, da se uz sve posebne privilegije koje im pripadaju zastupnici ne odricu ni redovitih prava koja imaju kao i svi ostali zaposlenici. Tako pregled troškova s njihovih službenih putovanja pokazuje da redovito na inozemnim službenim putovanjima naplacuju Saboru dnevnice, što je, naravno, njihovo legitimno pravo.

Zanimljivo je, medutim, da u Uredu predsjednika RH postoji praksa da dužnosnici ne naplacuju dnevnice za službena putovanja na kojima prate predsjednika Ivu Josipovica. Praksa je, objašnjava predstojnik Josipovicevog ureda Joško Klisovic, naslijedena još iz mandata Stipe Mesica.

No, u Saboru takvu praksu nisu naslijedili. Primjerice, u tjednu izmedu 6. i 12. prosinca prošle godine, koji je svakako rekordan po broju službenih putovanja jer je na razlicitim dogadajima izvan zemlje bilo cak 25 zastupnika, naplaceno je od države 23,5 tisuca kuna zastupnickih dnevnica.

SDP-ova zastupnica Tanja Vrbat iz Umaga podigla je 2.700 kuna dnevnica za službeni put u Kinu, HDZ-ovci Krešimir Cosic i Vedran Rožic po 2.000 kuna za boravak u Americi, Ingrid Anticevic Marinovic, Goran Heffer i Goran Maric u Tel Avivu su imali na raspolaganju po 1.600 kuna dnevnica, a za dvodnevni službeni put u Madarsku dnevnice od 373 kune naplatili su i predsjednik Sabora Luka Bebic, SDP-ovac Goran Maras i manjinac Deneš Šoja.

Svi troškovi placeni

Samo u tom tjednu na zastupnicke putešestvije od Meksika preko Bruxellesa, Tel Aviva, Londona i Washingtona pa sve do Kine potrošeno je nešto manje od 150 tisuca kuna za dnevnice, troškove puta i smještaj, s tim da je u dobrom dijelu tih putovanja smještaj ili put organizirala i platila neka druga institucija.

Porezni obveznici najviše su izdvojili za cetverodnevni put Cosica i Rožica u Washington, nešto manje od 40 tisuca kuna te za sudjelovanje Mirele Holly i Marijane Petir na klimatskoj konferenciji u meksickom Cancunu, 38.400 kuna.

Prema podacima Sabora, zastupnici su prošle godine išli na 179 inozemnih putovanja te na 192 službena putovanja u Hrvatskoj. Na inozemna putovanja potrošeno je ukupno 2.071.671,02 kune, dok su troškovi zastupnika za putovanja po Hrvatskoj iznosili 119.381,80 kuna. (N. BOŽIC/Novi list)

Zastupnici skromni?

Kada je u prosincu objašnjavao zašto se u parlamentarnoj sezoni 2010. na službena putovanja potrošilo više od dva milijuna kuna, predsjednik Sabora Luka Bebic objasnio je da se unatoc recesiji ne mogu ograniciti kontakti hrvatskih zastupnika s drugim parlamentarcima, posebno u godini koja prethodi pristupanju Hrvatske EU-u.


- Sa svim tim parlamentima morat cemo suradivati kada pristupimo EU-u. Moramo se upoznati s onim što nas ceka. Ne možemo postati clanica EU-a pa doci negdje kao padobranac, porucio je tada Bebic, istaknuvši da su zastupnici na putovanjima uvijek skromni u troškovima.


Podijeli: Facebook Twiter