U Titovom parku otvoreno 18. izdanje Media Mediterranee

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Tematski okvir festivala oslanja se na značenje riječi post-it - komadić papira na koji stane tek nekoliko riječi ili ideja. Riječ upućuje i na popularne kratke objave u različitim digitalnim medijima i društvenim mrežama, a samim time što je zapisana u obliku imperativa (objavi to!) poziva na participaciju građana u stvaranju festivala „Tko je bio Tito?“ Evo nekih od odgovora djece i odraslih. „Junak mojih nonića“, „Osoba iz prošlosti“, „Ništa“, „Vrlo posebna ličnost“, „Jedan veliki dobar čovjek“, „Veliki državnik i veliki manipulator“, „Dobar drug“, „Narodni heroj“, „Simbol bratstva i jedinstva“, „Prvi predsjednik“... Dio je to sadržaja iznimno bogatog programa dvodnevnog festivala Media Mediterranea u organizacije Udruge Metamedij koji je započeo u petak navečer, a otvoren je upravo u Titovom parku preko puta Gradske knjižnice i čitaonice. Tema festivala je „Post-it“, a program uključuje: novomedijske interaktivne instalacije i igre, multimedijalni kutak za djecu, radionice za djecu (Djeca i arhitektura; pArkadija, Tvornica zvuka), post-elektronske glazbene performanse i piknik soundtrack. 

U ranim večernjim satima, kada smo posjetili taj festival, najveći broj posjetitelja činili su upravo najmlađi, ali i čitave obitelji, tako da je bilo lijepo vidjeti svojevrsni kulturni-multimedijalni piknik s iznimno bogatim sadržajima, a svi organizatori zaslužuju pohvale.

Da ljubav ide kroz stomak, pokazali su brojni posjetitelji koji su jedva čekali da kušaju delicije s gastro-štanda. Naime, predstavljena je SEK - solidarna ekološka kuhinja, a zaslužne za to bile su Tea Bevandić i Andreja Buić. Ta je inicijativa nastala

kao prirodni nastavak Solidarne ekološke grupe i Solidarne  ekološke tržnice. Tea Bevandić i Andreja Buić dvije su zaljubljenice u kuhinju i sve oko nje. U pripremi hrane koriste isključivo sezonske, lokalne i ekološki uzgojene namirnice spajajući tradiciju s modernim gastro-trendovima. Posjetitelji su tako mogli kušati kruh i humus od muškatne bundeve, zeleni zalogajčić (kruh i namaz od graška), ili pak onaj crveni (s namazom od rajčice i patlidžana), ražnjiće od sira, povrća, bosiljka i kruha, bezglutenski kolač s aronijom i jajima, napitak od dinje, jogurta i mineralne i još druge specijalitete. Brzina kojom je hrana nestala, govori da se nazočnima itekako svidjela.

Budući da je program namijenjen djeci, nije mogao izostati dječji multimedijalni kutak, odnosno Contrada - mjesto sjećanja na djetinjstvo rovinjskog Ekomuzeja Batana, a autorica koncepta je Tamara Nikolić Đerić, kustosica-etnologinja. Contrada

je prva tematska izložba koju organizira Ekomuzej Batana u suradnji s rovinjskom Zajednicom Talijana „Pino Budicin“, rovinjskim osnovnim školama, predškolskim ustanovama i mnogobrojnim suradnicima. Cilj izložbe je, kako vele organizatori

„valorizirati i promovirati tradicionalne dječje igre i boravak na otvorenom, te sjećanja iz djetinjstva kao katalizator društvenih promjena i kohezije“. Nazočni su mogli saznati da su nekada jako popularne bile igre slijepog miša, ili pak graničar. 

Veliki je interes vladao za radionicu Igraonica LEGO® Technic i Mindstorms EV3 robotike, čiji je autor i voditelj Zvonimir Lapov-Padovan, a igraonica je omogućila interakciju i upravljanje LEGO® Technic vozilima i robotima koji su spoj tradicionalnih i digitalnih igračaka. „Sudionici kroz igru proširuju svoja znanja o Bluetooth i IR komunikaciji među uređajima“, kazao je voditelj dok su djeca nestrpljivo čekala da sve to isprobaju. 

U organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI-SAI), odnosno njihove sekcije DiA (Djeca i arhitektura) održana je radionica pArkadija, a voditeljice su bile Daniela Škandul, Danijela Perčić-Tičić, Marta Bognar i Katja Regvat. Nakon što su upoznale djecu s osnovnim arhitektonskim pojmovima, radionica je predvidjela i osmišljavanje (novog) izgleda parka prema vizijama djece koja su kroz igru na velikom tlocrtu slagala sličice i modele. 

Tvornica zvuka je radionica elektroničke i improvizirane glazbe za djecu pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. U ovom su se edukativnom projektu upoznala s mikrofonima, efektima, sintetizatorima, a kroz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audioopreme voditelj radionice Nenad Sinkauz ih usmjerava i uči

osnovama improvizacije. Glazba se ovdje proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, a među ostalima, tu su sudjelovali i Piccoli terremoti te polaznici škole stranih jezika Porta Vitae. 

Tijekom programa predstavljene su i novomedijske umjetničke instalacije. Kozmička smrt je vrlo reprezentativan rad umjetnika Francisca Queirósa, koji okuplja mnoge njegove interese: crtanje, glazbu (punk) i poeziju. U videu se nalazi nekoliko

slojeva priča, u slikama, nijemih ili zapisanih. Gereon Krebber je kipar vrlo eksperimentalne prakse, eksperimentalan u materijalima, oblicima i veličinama skulptura, ali i vrlo zainteresiran za dijeljenje svojeg iskustva kao praktičara suvremene umjetnosti. Ovi konstrukcijski setovi su instrument za samostalnu izradu skulpture Gereona Krebbera - kipar daje odgovarajuće upute, ali rezultat ovisi o individualnoj sposobnosti gledatelja da to učini. 

Tu je i zvučna instalacija Ceala Floyera, kao i ona Ignacia Uriartea, ili pak interaktivan umjetnički rad Anselma Tumpića, te niz radova brojnih umjetnika, vrlo kreativnih i inovativnih. 

Zanimljivo je spomenuti i Piknik soundtrack, što je u biti postmodernistički koncept glazbeno-gastronomskog programa koji je spojio zvukove "moderne klasike" dueta Ansamble da camera i DJ programa koji kombinira ambijentalnu i lounge elektronsku glazbu te uz organsku hranu SEK (solidarna ekološka kuhinja) je učinio boravak u parku nesvakidašnjim iskustvom. Ansamble da camera, odnosno brat i sestra Branko Škara i Anamarija Škara djeluje već niz godina te izvodi repertoar od starih majstora, baroknih sonata, klasičnih i romantičnih djela, do suvremenih skladbi i jazza, te organske elektroničke glazbe. Prve večeri nastupili su i glazbenici Palmiro i Rinoma. 

Cilj ovogodišnjeg Media Mediterranea festivala je promovirati transdisciplinarnu razmjenu između umjetnosti, javnosti, glazbe i participacije djece. Namjera je spekulirati o budućnosti, nadovezujući se na latinsku riječ speculare koja znači zrcaliti. Tematski okvir festivala oslanja se na značenje riječi post-it - komadić papira na koji stane tek nekoliko riječi ili ideja. Riječ upućuje i na popularne kratke objave u različitim digitalnim medijima i društvenim mrežama, a samim time što je zapisana u obliku imperativa (objavi to!) poziva na participaciju građana u stvaranju festivala. Tema omogućuje i istraživanje scenarija bliske budućnosti koji dolaze nakon informacijskih tehnologija te njihov utjecaj na ljude i prostor.

Autori programa su Silvia Guerra i Anselmo Tumpić, uz čitav niz vrijednih suradnika. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter