U Tinjanu se predstavlja 29 pršutara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na trodnevnom Internacionalnom sajmu pršuta koji ce se ovog vikenda održati u Tinjanu predstavit ce se 29 pršutara iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Španjolske i Madarske, a ocekuje se da ce sajam obici oko 25 tisuca posjetitelja, najavili su na presici organizatori ISAP-a.

Program zapocinje u petak u 16 sati InKult radionicom na kojoj ce se raspravljati o unapredenju istarske gastronomije nakon cega ce se otvoriti 15. izložba kosira. Uslijedit ce u 17 sati kate demonstracije Karate kluba Tinjan, a pola sata kasnije folklorni nastup mladih clanova Kumpanije kosirici.

U 18 sati zapocinje 9. festival mladih glazbenika Zlatni kosir, dok ce se u 20 sati održati kvalifikacijski susreti prvenstva Istre u obaranju ruku odnosno braccio di ferro. Prvi ce festivalski dan završiti uz plesnu zabavu uz bend Prijatelji. Subotnji program zapocinje u devet sati sportskim susretima, odnosno turnirom u pljockanju i gadanju glinenih golubova.

Svecano otvorenje Internacionalnog sajma pršuta održat ce se u 11 sati, a pola sata kasnije uslijedit ce u školskoj dvorani pocetak prvenstva Istre u karateu, zatim start biciklijade "Od lokve do lokve" te pješacenje stazom suhozida. Sat kasnije folklornim ce nastupom predstaviti Kumpanija kosirici, dok u 15 sati zapocinje glavni dogadaj manifestacije: degustacija pršuta.

"Medu brojnim kvalitetnim domacim i inozemnim pršutima na ISAP-u ce se moci kušati najskuplji svjetski pršut: Jamón ibérico de bellota koji se proizvodi u jugozapadnoj Španjolskoj", najavio je tinjanski nacelnik Mladen Rajko dodavši da ce se na susretu promovirati dvije nove pjesme posvecene ISAP-u i Tinjanu.

Pršute ce tijekom cetvrtka i petka ocjenjivati medunarodna ocjenjivacka komisija, a nagrade ce se dodijeliti u tri kategorije: istarski pršut, dimljeni s kožom i nedimljeni s kožom.

Subotnja ce vecer proteci uz plesnu zabavu uz Lidiju Bacic i Alfa time band. U nedjelju se sajama otvara vec u 11 sati, u podne i pol ce se ponoviti nastup folklorne skupine Kumpanija kosirici, a vec od 13 sati krece degustacija pršuta. Turnir u potezanju konopa održat ce se u 16, a finale prvenstva u obaranju ruke Braccio di ferro - Favorit cup zapocet ce u 19 sati.

Za vecernju zabavu bit ce zaduženi Koktelsi i Replay bend. Svaka ulaznica ujedno je i srecka nagradne igre cija je glavna nagrada osobni automobil. Ovogodišnji partner "opcine istarskog pršuta" bit ce celnici i pršutari furlanske opcine Sauris.


Podijeli: Facebook Twiter