U Tinjanu natjecanje rezača i izbor kraljice pršuta

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Ovog vikenda, 18. i 19. listopada, u Tinjanu će se održati 8. internacionalni sajam pršuta, na kojem će nastupiti 36 pršutara, jedan proizvođač sira i pet vinara, a očekuje se, kao i lani, više od 20 tisuća posjetitelja. Pršutare dolaze iz cijele Hrvatske, njih 28, među kojima osam ili devet iz Istre, potom iz Srbije, Slovenije, BiH, Italije, Crne Gore, Austrije te Španjolske.

O dobroj posjećenosti ove manifestacije govori podatak o čak 5,5 tona pršuta prodanog lani. Sajam su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin i predsjednik sajamskog organizacijskog odbora Vlado Ivetić, najavivši visoke goste na subotnjem otvaranju: premijera i predsjednika RH Zorana Milanovića i Ivu Josipovića, te ministre Jakovinu i Opačić. - Interes za sajam je velik.

Počeli smo 2006., u vrijeme dok sam bio općinski načelnik, s desetak pršutara i šatorom od 300 kvadrata, a ove godine ta je površina povećana na 1.250 kvadrata. Osobito je velik interes za vanjske štandove, na kojima će biti čak 65 izlagača, rekao je Ivetić.

Fešta počinje večeras nastupom Nede Ukraden i grupe Tići, rekao je Hrvatin te za subotnje jutro, s početkom u 10 sati, najavio 7. svjetsko prvenstvo u pljočkanju. U isto se vrijeme otvara izložba o kosirima te počinju pješačenje stazom suhozida i rekreativna biciklijada. Od 14 do 16 sati predviđeno je predavanje LAG-a Središnja Istra o europskim fondovima, a u 21 sat nastup Maje Šuput i Alfa time banda. U nedjelju u 10 sati u školi u Jakovicima, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, počinje predavanje o programu ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020.

Prvi put će se, s početkom u 14 sati, održati i natjecanje rezača pršuta; u 15 sati počinje turnir u potezanju konopa; u 16 se održava 2. susret dječjeg folklora, a u 17.30 nastupa etno skupina Veja. Prvi put se organizira i izbor kraljice pršuta (19 sati) koje, prema riječima načelnika, neće biti klasičan izbor ljepote, nego će natjecateljice morati pokazati i znanje o ovoj vrhunskoj istarskoj namirnici. Na koncu, u 21 sat, slijedi nastup Mladena Grdovića i Laguna band. Istovremeno se odvija i eko-sajam, a cijelo će vrijeme, od 10 do 18 sati, posjetitelji moći razgledati zavičajnu zbirku Enriko Depiera. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter