U tijelu sredozemne medvjedice nađena 62 zrna sačme

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Gotovo šest mjeseci otkako je uginula na vidjelo izlaze novi detalji o teškom životu kojeg je u sjevernom dijelu Jadrana imala sredozemna medvjedica, inače zaštićena životinjska vrsta i jedan od najugroženijih vrsta sisavaca na svijetu. Osim što je utvrđeno da je zapravo umrla od starosti, unatrag nekoliko dana obznanjeno je da su u njenom tijelu pronađena čak 62 zrna sačme. Mnogi se pitaju zašto se sada pojavila ta informacija.

Spremna za prepariranje

- Treba znati da je od obdukcije nakon što je uginula, bila zamrznuta jer se čekalo da bude preparirana. Trebalo je pripremiti dokumentaciju, a prema protokolu morala je biti napravljena i rentgenska snimka prije slanja Prirodoslovnom muzeju. Snimanje je obavljeno 6. veljače i otud sada ta informacija. Tako smo došli do podatka da je bila upucana puškom i to na dva mjesta, u glavu i po leđima u predjelu slabina, rekla nam je Jasna Antolović, predsjednica Grupe sredozemna medvjedica.

Prema ustupljenom nalazu, u području glave imala je 11 zrna sačme, a u području slabina, križa i repa još 51 zrno. Riječ je, o kako saznajemo, zrnima različitog promjera, pa je tako veće zrno nađeno u glavi, a manja su nađena u trupu, što ukazuje da je vjerojatno riječ o dva pucnja i da je od nastreljivanja prošlo dosta vremena, iako to sada nitko ne može sa sigurnošću utvrditi. "Smatram da nastreljivanje nije moglo dovesti do uginuća životinje, iako je očito da se radi o krivičnom dijelu uznemiravanja i pokušaja ubijanja sredozemne medvjedice," mišljenje je iznijeto u nalazu Zavoda za biologiju Veterinarskog fakulteta.

- Mi smo tijekom praćenja 2009. godine uočili hematom na jednoj strani glave medvjedice i moguće da je to bila posljedica gađanja. Doduše u ožujku te godine hematom nije imala, ali je u listopadu uočen, pa pretpostavljamo da je nastrijeljena tijekom tih ljetnih mjeseci. To nije moguće točno reći, kao niti lokaciju gdje se to dogodilo, jer je možda u to vrijeme bila u Istri, ali je isto tako mogla biti nastrijeljena i na Lošinju i na Cresu, ustvrdila je Antolović.

Prvo znanstveno istraživanje

O svemu je, kaže, obavijestila inspekciju Ministarstva zaštite okoliša i prirode u Pazinu, Inspektorat zaštite prirode u Zagrebu, kao i Državni zavod za zaštitu prirode, a sada će sve dostupne informacije proslijediti i kriminalističkoj policiji koja će pokrenuti istragu. Policija će, kako kažu, provesti izvide o cijelom slučaju te o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo. "Policijski službenici će poduzeti sve zakonom propisane mjere koje su potrebne kako bi se utvrdile sve okolnosti stradavanja sredozemne medvjedice. Dakle, za početak će se pregledati sva medicinska i druga dokumentacija o stradavanju sredozemne medvjedice, a potom će se poduzeti i ostale radnje u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica", kažu u policiji.

S druge strane i stručnjaci će na ovoj jedinki moći obaviti prvo znanstveno istraživanje. Prema pojašnjenju Antolović, tijekom prepariranja uzet će jedan njen zub, očnjak, kojeg će poslati u Ameriku da bi dobili neke odgovore, među kojima i starost ove jedinke. Pretpostavlja se da ima između 30 i 35 godina, što je lijepa duboka starost za ovu vrstu, ali će se analizom dobiti točna informacija možda već do kraja ove godine. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter