U tijeku veliko istraživanje Dunava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod okriljem Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), u Vukovaru je danas predstavljen projekt "Zajedničko istraživanje Dunava" (ZID 3) u kojem sudjeluje 14 podunavskih zemalja i Europska komisija, a riječ je o najvećoj riječnoj istraživačkoj ekspediciji u svijetu u 2013. godini koja je ujedno i Međunarodna godina suradnje na području voda Ujedinjenih naroda.

Zahvalivši Vladi RH i Hrvatskim vodama na tehničkoj i drugoj potpori projektu, izvršni tajnik ICPDR-a Ivan Zavadsky istaknuo je da se istraživanje provodi duž 2400 kilometara Dunava, od Regensburga u Njemačkoj do delte Dunava u Rumunjskoj, te da traje šest tjedana - od 13. kolovoza do 26. rujna.

Podsjetio je da se prvi takav projekt provodio na Dunavu 2001. godine (ZID1), a drugi 2007. (ZID2) i rekao da su oni osigurali ključne informacije koje su pomogle utvrditi glavne probleme i njihove uzroke te doprinijele u Podunavlju kao i u EU pri donošenju odluka o odabiru pravih mjera za rješavanje problema.

U ovogodišnje istraživanje (ZID3) direktno je uključeno 28 znanstvenika različitih profila, a uzorke i druge podatke obrađuju i vodeći laboratoriji diljem Europe. Ekspedicija Dunavom i uzimanje bioloških, kemijskih i drugih uzoraka na ukupno 68 lokacija vodi se s dva broda srbijanskog Argusa, koji je zajedno s laboratorijskom opremom nedavno obnovljen, te rumunjskog Istros?, a u uzorkovanju ribe na 32 dunavske lokacije sudjeluju i dva austrijska plovila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter