U tijeku sanacija platoa ispred Svete Eufemije


Nakon što su u dva navrata žitelji i trgovci jedne od najpoznatijih rovinjskih ulica - Grisije, glasno protestirali i javno izrazili svoje nezadovoljstvo izgledom i stanjem kamenog popločenja ulice i dvorišta crkve svete Eufemije, stvari se kreću nabolje. Naime, ovih je dana žičanom ogradom ograđen južni plato dvorišta crkve unutar kojeg djelatnici žminjske tvrtke Kapitel saniraju oštećenja.

Kako doznajemo, gradski Upravni odjel za izgradnju i održavanja je još u rujnu pristupio pripremnim radnjama za preventivnu sanaciju dijela južnog platoa, a specijalizirana žminjska tvrtka je izradila prijedlog sanacije koji je pulski Konzervatorski odjel i prihvatio.

- Sanacijom će biti obuhvaćeno 50 četvornih metara najviše oštećenih i razmrvljenih kamenih ploča, a izvest će se kao nadomjestak kamenih ploča hidrauličkim vapnom mortom na pješčanoj podlozi debljine pet centimetara.

Naime, to je tehnika sanacije koja se koristi kao preventiva na objektima pod kulturnom zaštitom, pojasnila je voditeljica Odsjeka za lokalnu samoupravu, informiranje i međunarodnu suradnju Maria Črnac Rocco, dodavši i da je vrijednost radova procijenjena na 50 tisuća kuna.

Branko Orbanić iz Kapitela kaže da je riječ o probnoj i preventivnoj sanaciji čiji je cilj sprječavanje eventualnih padova i lomova šetača. Prema njegovim riječima, ukoliko vrijeme dozvoli čitav će posao biti okončan još ovog tjedna te će do Božića šetnja ispred crkve biti sigurna. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter