U tijeku prijave grupa za pulski karneval

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Ove se godine u gradu sprema prava karnevalska fešta s maškaranom i rasplesanom povorkom. Uslijedit će dani veselja za najmlađe, dok će se oni nešto stariji prisjetiti tradicionalnih običaja u vrijeme maškara.

Nema prijavljenih

Upravo su stoga u tijeku pripreme za karneval koji će se u Puli održati 7. veljače. Ove godine, njegove su se organizacije prihvatili članovi udruge za Očuvanje domaće beside i maškara Puljštine  (ODBIMP) 2013 i Karnevalska grupa Veli Vrh-Valmade, a sve uz pokroviteljstvo Grada Pule, odnosno Turističke zajednice.

Vrijeme je za prijave, stoga maškarane grupe koje žele sudjelovati na pulskom Karnevalu trebaju dostaviti svoje prijave do 17. siječnja. Na žalost, kako saznajemo, za sada se niti jedna grupa nije prijavila pa će, ne budu li se brže organizirale, pulske maškare i ove godine pasti na leđa Karnevalske grupe Veli Vrh-Valmade koja je i dosad bila nositelj svih maškaranih aktivnosti i svake godine iznova osmišljavala aktualne maske, a već nekoliko godina predstavnici su Pule i na poznatom Riječkom karnevalu.

Podsjetimo da je okupljanje karnevalskih grupa 7. veljače predviđeno od 9.30 sati na Karolini, da bi sat kasnije maškarana povorka krenula od Karoline prema Portarati gdje će biti organizirano predstavljanje maskiranih grupa koje je zakazano za 11 sati.

Maskenbal u Circolu

Druženje maskiranih i nemaskiranih posjetitelja karnevala bit će potom nastavljeno na tržnici u 12.30 sati. Istoga dana s početkom od 19 sati startat će maskenbal u Circolu, gdje će najbolje maske biti i nagrađene, najavljuju organizatori.

Prema običaju, maškare će ključeve Grada Pule od gradonačelnika preuzeti ranije, odnosno već 17. siječnja na Forumu, i ta će se svečanost održati s početkom u 16 sati. Samo sat vremena kasnije, ovi već suvereni vladari grada tada će na Velom Vrhu kraj semafora, kao po višegodišnjem običaju, podići Pusta. Njegovo spaljivanje najavljeno je za kraj maškara 17. veljače u 19 sati, uobičajeno, uz prigodni program i fritaju. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter