U tijeku motovunska škola arhitekture

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Od 4. do 11. kolovoza u motovunskom se Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu po 31. put održava Međunarodna ljetna škola arhitekture.

Osim stalne teme "Tradicija, kreativnost i održivost" polaznicima škole ponuđena su i druga stručna predavanja, prezentacije, izložbe i obilasci Istre. U sklopu teme "Tradicija, kreativnost i održivost" obrađuju se različita pitanja uređenja javnih gradskih prostora u Motovunu, i to od uređenja trgova, zidina, arhitektonskih cjelina, interpolacija, do izdvojenih zgrada poput komunalne palače.

Uz to, budući arhitekti zaokupljeni su pitanjima prometne infrastrukture, prilaznim cestama, stubištima, rampama, urbanom opremom, vizualnim komunikacijama te zaštitom okoliša. Aktualna je i obnova Parenzane, odnosno njezinog tunela podno Motovuna.

Voditelj škole je Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a uz njega polaznicima, studentima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kanade, Danske, Austrije, SAD, Italije, Slovenije i Španjolske, predavat će eminentni stručnjaci i arhitekti iz njihovih zemalja.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih radova održat će se u petak u večernjim satima na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra. Ondje će prema već ustaljenoj praksi polaznici škole predstaviti svoje zamisli o rješavanju nekih konkretnih arhitektonskim problema i pitanja u Motovunu.  (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter