U tijeku izrada nove istarske kulturne strategije


U tijeku je intenzivan rad na izradi nove Istarske kulturne strategije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ovoga tjedna održava se niz okruglih stolova diljem Istre. Na okruglim stolovima u Labinu, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju i Umagu predstavlja se Nacrt prioriteta kulturnog razvitka Istarske županije - Regione Istriane za razdoblje od 2014. do 2020., a koji je objavljen i na internetskim stranicama Istarske županije - Regione Istriana

Kulturna strategija Istarske županije nastavlja se na prethodnu strategiju, koja je donesena za razdoblje 2009. – 2014. godine. Provedba prethodne strategije pokazala je da strateški dokument usmjerava djelovanje i doprinosi pozitivnim pomacima u kulturnom životu.

- Sama provedba ukazala je i na određene probleme koje bismo grubo mogli klasificirati u dvije skupine: nedostatak sredstava (infrastrukture, novca, ljudi) i organizacijske manjkavosti. U kulturnoj strategiji za razdoblje 2014. – 2020. godine stoga se potrebno koncentrirati na zadržavanje postignuća ostvarenih u prethodnom razdoblju i otklanjanje uočenih problema, kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Nadalje, u radnim materijalima, odnosno nacrtu IKS-a 2, koji rezultat dosadašnjih rasprava, navedeno je da su "okolnosti u kojima se danas donosi kulturna strategija bitno promijenjene - država je u ekonomskoj krizi, proračuni za kulturu smanjeni su na svim razinama, donacije privatnog sektora kulturi su smanjene, a pojedine kulturne djelatnosti, poput nakladništva, u ozbiljnoj su krizi.

S druge strane, otvorene su mogućnosti financiranja kulturne infrastrukture kroz strukturne fondove, kapacitet organizacija za korištenje europskih i drugih međunarodnih fondova je sve veći, a napravljeni su i bitni organizacijski pomaci u stvaranju zajedničkih programa i objedinjavanju usluga u kulturi".

U prvom krugu odrađene su konzultacije s kulturnim vijećima Istarske županije, a cilj okruglih stolova su prijedlozi i kritike ne samo na predložene prioritete, nego i općenito na mogućnosti djelovanja u narednom razdoblju. (V.BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter