U tijeku dvosatni štrajk strojovoda HŽ Carga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U podne je poceo dvosatni štrajk upozorenja Sindikata strojovoda Hrvatske u HŽ Cargu, a istovremeno je Sindikat željeznicara Hrvatske krenuo na svoj prosvjed na Markovu trgu.

Sindikati su najavili da organiziraju štrajk i prosvjed kako bi upozorili na katastrofalno stanje u HŽ-ovim tvrtkama kcerima, ugroženu sigurnost prometa, nepostojanje socijalnog dijaloga, nerješavanje ogromnih problema, promašene poslovne odluke i kršenje radnickih prava.

Strojovode izmedu 12 i 14 sati zaustavljaju sve teretne vlakove na prugama i manevarske lokomotive na ranžirnim kolodvorima, ukupno oko 40 vlakova i lokomotiva, rekao je Hini predsjednik Sindikata strojovoda Nenad Mrgan.

Sindikat strojovoda htio je istodobno zaustaviti i vlakove u putnickom prometu, ali je od toga morao odustati jer sud na zahtjev Uprave HŽ Putnickog prometa nije dozvolio štrajk, buduci da nije dovršen proces mirenja. Mrgan stoga najavljuje štrajk strojovoda u putnickom prometu za subotu, 18. svibnja, izmedu 10 i 16 sati.

Sindikat željeznicara zapoceo je prosvjed okupljanjem svojih clanova od 11 sati na Trgu kralja Tomislava, kod Glavnog kolodvora, odakle su u podne u koloni krenuli na Trg Svetog Marka.

Prosvjedom pred Banskim dvorima i Hrvatskim saborom željeznicari žele izraziti nezadovoljstvo stanjem u sve tri tvrtke kceri HŽ-a.

U HŽ Cargu kasne place i dijele se otkazi, a nema komunikacije s resornim ministrom. U HŽ Putnickom prijevozu problemi su s radnim vremenom zaposlenih i sigurnošcu, jer su potrebna hitna ulaganja u nove lokomotive i vagone.

U HŽ Infrastrukturi sindikat je potpisao dodatak kolektivnom ugovoru kojim se odrekao božicnica i regresa u zamjenu za jamstvo da ove godine više nece biti otkaza. No, do sindikalaca dolaze informacije da bi iza 30. lipnja ipak moglo biti još 400 otkaza.
 

Sindikati žele razgovore o sudbini 2.800 radnika

Celnici Sindikata strojovoda i željeznicara izjavili su uoci današnjeg dvosatnog štrajka upozorenja i prosvjeda na Markovu trgu da žele s poslodavcem ozbiljno razgovarati o sudbini 2.800 radnika HŽ Carga.

Ta HŽ-ova tvrtka kcer u katastrofalnom je stanju, pa bi za dva do tri mjeseca moglo doci do kolapsa, ustvrdili su predsjednik Sindikata strojovoda Hrvatske Nenad Mrga i Sindikata željeznicara Hrvatske Zoran Maršic na konferenciji za novinare.

Spremni smo na ozbiljan socijalni dijalog, želimo sjesti za stol s vlasnikom i postici dogovor za spas HŽ Carga, ali s druge strane nema volje za razgovorom, ustvrdio je Maršic.

Sindikalci su jutros bili na sastanku s ministrom pomorstva, prometa infrastrukture Sinišom Hajdašem Doncicem, no vratili su se razocarani jer se uopce nije razgovaralo o temama koje ih zanimaju. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter