U Tekopu 17 invalidnih osoba šije radna odijela, ali i odjeću po mjeri

Djelatnici Tekopa Puljanima poklanjali čizmice sv. Nikole i torbice (M. MIJOŠEK)
Djelatnici Tekopa Puljanima poklanjali čizmice sv. Nikole i torbice (M. MIJOŠEK)

Zaposlenici Zaštitne radionice Tekop nova, predvođeni direktoricom Mihaelom Zubić, u subotu su na Narodnom trgu, uoči nastupajućeg blagdana, Puljanima poklanjali čizmice sv. Nikole i torbice izrađene u ovoj radionici. Na taj su način željeli obilježiti Svjetski dan osoba s invaliditetom, ali i izaći iz radnih prostora te se predstaviti zajednici u kojoj žive.  Bila je to i prilika pokazati Puljanima proizvode koji nastaju u ovoj radionici koja je početkom listopada preselila u novu halu kod bivše kasarne u Šijani.

- Željeli smo izaći u grad i komunicirati s Puljanima koji nas uvijek rado prihvaćaju. Žele nam i donirati, ali mi donacije ne prihvaćamo jer smo proizvodna djelatnost. Ovo je prilika da darujemo građane, da izađemo u grad, da se predstavimo i budemo prisutni, rekla je Zubić. Tekop nova zapošljava 29 radnika, među kojima je 17 osoba s invaliditetom, počevši od gluhonijemih, autističnih te osoba s mentalnim i tjelesnim teškoćama. Radionica je nekad poslovala u prostorijama Arena trikotaže, a nakon prodaje tih prostora, preselili su se u Šijanu, u novoizgrađenu halu od 480 kvadrata.

- Grad je ustupio prostor vrijedan 1,8 milijuna kuna na korištenje na deset godina, a mi smo od Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju  te Ministarstva rada i mirovinskog sustava  povukli tri milijuna kuna. Grad nas je oslobodio i plaćanja 176.000 kuna  komunalnog doprinosa, pa je cijela investicija izgradnje hale stajala oko pet milijuna kuna, podsjeća Zubić. Osim zaštitne radne odjeće za pulske komunalne tvrtke, ugostiteljstvo, zdravstvo i kozmetičku industriju, u Tekop novi šivaju po narudžbi građana, ali i obavljaju popravke odjeće. Ipak, zaštitna radna odjeća donosi glavninu prihoda kojima se financiraju plaće. Osim toga, radionicu sufinanciraju njeni suosnivači, Grad Pula i Istarska županija, te Ministarstvo rada.

- Težimo da preuzmemo onoliko posla koliko ga možemo odraditi i koliko nam dozvoljavaju kapaciteti. Ne radimo na normu, ali poštujemo sve rokove kao bilo koji drugi poslovni subjekt, neovisno o tome što smo ustanova, rekla je Zubić.

Osim Grada i Županije, u osnivanje Tekop nove sudjelovao je i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Radionica je registrirana  19. rujna 2003., a počela je raditi 2004. godine. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter