U TE Plomin počela gradnja DENOX postrojenja

Nakon instalacije, novo će postrojenje smanjiti emisije oksida dušika NOx TE Plomin 2 ispod 80 mg/Nm3
Nakon instalacije, novo će postrojenje smanjiti emisije oksida dušika NOx TE Plomin 2 ispod 80 mg/Nm3

U pogonu Termoelektrane Plomin otvoreno je gradilište DENOX postrojenja za izdvajanje dušikovih oksida iz dimnog plina bloka 2. Prema informaciji dobivenoj iz HEP-a, radi se o ključnoj investiciji koja će omogućiti da se od 1. siječnja 2018. godine rad i ispuštanje plinova TE Plomin uskladi s graničnim vrijednostima emisija prema direktivama Europske unije. TE Plomin i Alstom Hrvatska (danas GE Hrvatska) potpisali su u prosincu 2014. ugovor o izgradnji ovog postrojenja, vrijedan 17,3 milijuna eura.

Otvaranjem gradilišta sad započinju aktivnosti na samoj lokaciji, koje će biti zgotovljene od svibnja do kolovoza 2017, tijekom planiranog zastoja u radu termoelektrane. Izvođač radova je konzorcij koji čine GE Italia i GE Hrvatska, a vrijednost domaće komponente poslova iznosi 34 posto, dok se preostalih 66 posto odnosi na najsuvremeniju uvoznu tehnologiju koja se po prvi put primjenjuje u Hrvatskoj, ističu u HEP-u.

- Završetak izgradnje DENOX postrojenja omogućit će TE Plomin da značajno ograniči emisije dušikovih oksida i time smanji svoj utjecaj na okoliš. Tehnologija koja će se ugraditi u DENOX postrojenje TE Plomin 2 temelji se na selektivnoj katalitičkoj reakciji, u skladu s najboljom europskom praksom i europskim smjernicama za najbolje raspoložive tehnike, izjavio je Mihajlo Mirković, direktor Termoelektrane Plomin d.o.o.

Nakon instalacije, novo će postrojenje smanjiti emisije oksida dušika NOx TE Plomin 2 ispod 80 mg/Nm3, što je daleko ispod granične vrijednosti od 200 mg/Nm3, koliko je propisano Direktivom o industrijskim emisijama (IED regulativom). Osim toga, Mirković je ustvrdio da je u ovoj godini više od 80 posto svih investicija u TE Plomin usmjereno u zaštitu okoliša te, istovremeno, 18,4 milijuna uloženo u poboljšanje stupnja djelovanja turbine radi smanjivanja emisija CO2, projekt zaštite od buke, ugradnju LED rasvjete, rekonstrukciju odsumporavanja i elektrofiltara, te zamjenu sustava mjerenja elektromagnetskog zračenja.

HEP podsjeća i da su TE Plomin i Alstom Hrvatska u srpnju potpisali ugovor o modernizaciji i generalnom remontu turbinskog postrojenja bloka 2 TE Plomin, vrijedan 9,5 milijuna eura (71,7 milijuna kuna), pa će jedan od najvažnijih rezultata modernizacije biti manja potrošnja ugljena te, samim time, i manja emisija CO2. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter