U &TD-u predstava u čast Vesni Parun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački glumački atelje večeras će u Teatru &TD izvesti predstavu "Ja koja imam nevinije ruke" u spomen na obljetnicu rođenja hrvatske pjesnikinje Vesne Parun.

Tekstove za tu poetsku monodramu, nadahnutu antologijskom pjesmom "Ti koja imaš ruke nevinije od mojih", izabrala je glumica Vesna Tominac Matačić, a redatelj je Ivan Leo Lemo. Glazbu za predstavu potpisuju Ozren K. Glaser i Zvonimir Dusper, kostim su izradile dizajnerice Dies Gaudii, oblikovatelj svjetla je Miljenko Bengez, a producentica predstave Tatjana Aćimović.

Vesna Parun rođena je 10. travnja 1922. na Zlarinu. Prvu pjesmu "Pramaljeće" napisala je u trećem razredu osnovne škole u Visu. Studirala je romanistiku i filozofiju na Filozofskom faklutetu Sveučilišta u Zagrebu. Prvu zbirku pjesama "Zore i vihori" objavila je 1947. u izdanju Društva književnika Hrvatske. Nakon nje slijede zbirke "Crna maslina", "Vidrama vjerna", "Ropstvo" i druge. Osim poezije, piše drame, igrokaze, basne, aforizme, epigrame, eseje, kritike a iznimno je bogat i njezin opus za djecu. Stvorila je popularne likove Mačka Džingiskana i Mikija Trasija.

Za života je objavila stotinjak naslova. Prevodila je poeziju s bugarskog, slovenskog, francuskog i njemačkog, a njezine su pjesme objavljene na desetak svjetskih jezika. Dobitnica je i brojnih nagrada, među kojima su Nagrade Vladimir Nazor (1959. godišnja za književnost i 1982. za životno djelo). Bila je dopisna članica Hrvatske akademije znanost i umjetnosti (HAZU). Umrla je u listopadu 2010. u Stubičkim Toplicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter