U Taru završila škola ksilografije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom radova i podjelom priznanja u Taru je u nedjelju završila medunarodna škola ksilografije, drevne tehnike drvoreza, koja je na nekoliko dana okupila 15-ak ucenika iz Pecuha, Samobora i Tara.

Radionice je uz potporu opcinskih vlasti organizirala Zaklada Zlatko i Vesna Prica, koja posljednjih godina nastoji promovirati kulturnu suradnju medu gradovima u kojima je djelovao Zlatko Prica (1916. – 2003.), jedno od vodecih imena poslijeratnog slikarstva u Hrvatskoj.

Prica je u Taru ostavio živopisnu kucu i atelje, a uz Pecuh, Samobor i Zagreb, Tar je smatrao svojim zavicajem te po njemu nazvao i jedan od glasovitih ciklusa slika.

Škola ksilografije održana je u njegovu cast po drugi put. Umjetnicki voditelj ponovno je bio znani talijanski slikar Ugo Maffi, a pojacanje je ove godine stiglo u liku Milana Generalica, potomka glasovite obitelji naivnih slikara.

Ravnatelj Zaklade Ante Soric, inace i nekadašnji ravnatelj zagrebackog muzeja Mimara, školu ksilografije oznacio je kao zametak obuhvatnijih kulturnih aktivnosti, ali i korak prema korištenju velikog potencijala Tara na podrucju kulturne razmjene i stvaralaštva.

- Pocašceni smo što su ljepote Tara i Vabrige inspirirale velike majstore poput Price, Maffija i Generalica. To nam je i podstrek za nastavak umjetnickih projekata, rekao je lokalni dužnosnik Anton Stojnic.

U ime delegacije iz Pecuha, u kojem se Prica rodio, okupljenim dacima i gostima obratio se Zoltan Varga. Organizaciju su pomogli i tarska osnovna škola te tamošnja zajednica Talijana.


Podijeli: Facebook Twiter